Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Bygg hyresrätter – nu!

Marie Linder

Hur får man fler att förstå hur viktig bostadspolitiken är för vår gemensamma framtid? I Karlskoga bestämde sig den lokala Hyresgästföreningen för att pröva ett nytt sätt: en bostadspolitisk diskussion mitt i bostadsområdet Skogsrundan där de bjudit in mig och en rad andra debattörer.

I Skogsrundan ligger de vita trevåningshusen luftigt med fina lekplatser och härlig natur intill husen. Området hade tidigare en tätare bebyggelse. I slutet av nittiotalet fanns det många tomma lägenheter och då revs ett stort antal hus. I dag är situationen den motsatta, nu är det flera års väntetid för att få en lägenhet.

Jag hinner inte vara mer än tio minuter i området förrän den första hyresgästen kommer fram och pratar med mig om sin familjs trångboddhet. Vi bor fem personer i en liten tvåa, berättar kvinnan. Och så fortsätter det sedan. Flera hyresgäster, inte minst många tonåringar, kommer fram och vill prata om hur det är att bo trångt, att dela rum, att inte få studiero och aldrig riktigt få vara i fred. Flera pratar också om hur det är att ha vuxna barn som bor kvar hemma och hur det tär på relationerna i familjerna.

Drömmen om ett tryggt, rymligt hem till en rimlig kostnad borde väl inte vara ouppnåelig i Sverige 2018? Det handlar om politisk vilja och att leva upp till det som står i grundlagen, att bostaden är en mänsklig rättighet. Vi kan flyga till månen och snart kommer vi säkert också att göra resor till Mars, men vi kan inte bygga tillräckligt många bostäder med rimliga hyror. Är inte det konstigt?

Till hösten är det val. Hyresgästföreningen kommer engagera sig i valet, för vi vill berätta vad vi tycker behöver göras men också för att ställa politiker till svars. Vi kommer driva på för att det ska byggas 30 000 nya hyresrätter till rimliga hyror varje år. Vi kommer ta fajten för hyresgästernas rätt att förhandla hyror och vi säger nej till marknadshyror. Ingen av oss ska tvingas flytta när våra lägenheter renoveras för att vi inte har råd att bo kvar.

I vårt valarbete kommer vi att samla människors berättelser om hur de bor. För bakom alla siffror och procent som ofta dyker upp i den politiska debatten finns det människor, unga och gamla och alla däremellan. Där finns du och jag. Vår bostadssituation påverkar hur vi mår, om vi känner oss trygga och hur vi får möjlighet att utvecklas. Dessa berättelser vill vi ta med hela vägen in i maktens korridorer. De kommer kombineras med fakta, förslag på lösningar och smart opinionsbildning.

I Karlskoga och i hela Sverige kommer vi ta parti för människan och allas rätt till ett tryggt hem ända fram till valet. Gör det du också och använd din röst den 9 september!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.