Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Dags att uppdatera er bostadspolitik, Ebba

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Jag fortsätter granska de politiska partiernas bostadspolitik och idéer för hyresrätten. När jag går in på Kristdemokraternas hemsida, under fliken bostads­politik, fastnar jag direkt för inledningen ”Till människans grundläggande behov och rättigheter hör att ha en bostad, en plats att kalla sitt hem. Det är där man känner trygghet. Kristdemokraterna (KD) är beredda att ta de beslut som krävs för att fler ska få någonstans att bo”.

Lite längre ner finns ett bostadspolitiskt program som gällde fram till 2018. Men hallå, kanske dags för en förnyelse? Det är år 2021 och hög tid att uppdatera bostadspolitiken. De övriga korta punkter som finns handlar om att KD vill öka rörligheten, att fler ska ­kunna äga sitt hem och att fler bygglovsfria åtgärder ­skapas. Men vad vill de göra för oss tre miljoner som bor i hyresrätt i Sverige? Den intresserade får istället leta i förslag lagda i riksdagen.
Där skriver de att bostadsbyggandet måste öka, de vill ha en nationell strategi mot hemlöshet, kommunal byggbonus, bättre bostadsbidrag och utvecklade hyresgarantier. Det låter riktigt intressant och jag ser flera samarbetsytor med Hyresgästföreningen. Men när jag läser vidare kan jag kan inte annat än häpna – de vill avskaffa investeringsstödet. Hur ska det då kunna byggas ute i landet och hur ska vi få hyresrätter till rimligare hyror?

KD föreslår en bostadspolitik som ger föräldrar frihet och barn utrymme för lek. Är det så att de bara vill att bostadsägare ska omfattas av den friheten? ­Pandemin har tydligt pekat ut problemen med trångboddheten gällande smittspridning, men också hur barn som växer upp i trånga hem påverkas. Var är förslagen om ekonomiska incitament när hyreshus ska renoveras och lekplatser upprustas? Utökat ROT-avdrag för ägt men inga skattelättnader för hyresgäster. För vanligt folk som varje dag tar bussen, spårvagnen eller tunnelbanan till jobbet i vården eller skolan saknar KD en bostadspolitik.

KD skriver att reformer av hyresregleringen måste ske varsamt och med ett starkt konsumentskydd. De menar att människors boende inte är en vara vilken som helst. Samtidigt som de bejakar införandet av fri hyressättning i nyproduktion, uttrycker de oro för de sociala konsekvenserna och menar att det bara kan göras under förutsättning att besittningsskyddet är starkt och hyresökningen förutsägbar. Som hyresgäst blir jag ändå förhoppningsfull. Då kan de ju inte rösta för ett förslag om marknadshyror för nybyggen – för i det förslaget är konsumentskyddet helt borta. Då blir ju bostaden bara en vara, vilken som helst.
Eller vad säger du Ebba Busch? •

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.