Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Danmark – Sverige 1-0

Första maj blev i år en ganska stillsam tillställning. Corona-pandemin satte stopp för demonstrationer och vallöften, åtminstone här i Sverige.

Men i vårt grannland Danmark tog landets statminister Mette Fredriksen istället tillfället i akt och firade av en riktig raket: 34 miljarder satsar Danmark nu på att rusta upp nedgångna hyresbostäder i landets miljonprogramsområden!

34 miljarder är en rätt rejäl säck med pengar. En storsatsning som ska få fart på ekonomin efter Corona-nedstängningen – och som samtidigt är så välkommen föralla danska hyresgäster som bor i mögliga och slitna lägenheter.

Det är oundvikligt att göra en jämförelse med Sverige. Vad gör den svenska regeringen istället? Jo, man mer eller mindre smyger igång en utredning som ska ge marknadshyra på allt som byggs nytt. Ingen tror väl på allvar att det betyder annat än höjda hyror. Och det kommer knappast göra något för alla i landet som bor i slitna och trånga bostäder.

Statligt stöd för renoveringar av miljonprogrammet kontra marknadshyror på nybyggda hyresrätter. Statsministrarna i de båda grannländerna tillhör systerpartier men deras tolkning av vad landet och dess hyresgäster behöver kan inte vara mer olika.

För även i Sverige är behovet av renovering och modernisering av miljonprogrammet mycket stort. 63 miljarder skulle behövas för att klara renoveringsbehoven, säger vd:n för Sveriges Allmännytta Anders Nordstrand. Men pengar i den storleken kan svenska hyresgäster i miljonprogrammet bara drömma om. Om ens några statliga pengar alls.

Det är dags för Sverige att snegla över sundet. Danmark är dejligt. Och när det gäller vad som är viktigt i kristider så har de fattat saken helt rätt. I den grenen leder Danmark stort.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Danmark satsar på hyresrätten
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.