Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Heja hyresrätten!

​Plötsligt – utan att man hängt med i svängarna – är hyresrätten ute. I vissa kretsar är den stendöd. Där hävdas det att människor som inte äger sin bostad är ofria.
Den som är satt i skuld är inte fri, sa en före detta partiordförande i (s). Nu gäller det omvända. Budskapet för dagen är att den som är satt i skuld är fri.

Den som har flest prylar när han dör vinner. Det tycks vara den devis som driver alltför många i en tid när vi tror att vi kan köpa både skönhet, ungdom och lycka. En tid när man också måste sätta en prislapp på trygghet och tak över huvudet. En tid av vinnare och förlorare.

Sanningarna avlöser varandra. Om det blir en hyreschock eller mera pengar i plånboken till hyresgästerna avgörs av de rådande politiska trenderna. Om hyra är fel och äga är rätt så påverkar det min och din valfrihet. För att vi ska ha frihet att välja hur vi vill bo så ska staten hålla sig borta och inte styra och ställa med skatter och bidrag. Annars kan vi till slut bara välja att äga våra bostäder.

Hyresrätten som är så himla bra! Hur kunde den hamna på Mats Odells utelista? Han, den ansvarige ministern, är onekligen uppfinningsrik när det gäller att göra det sämre och dyrare att bo i hyresrätt. Odell ligger i för att sälja ut och ombilda de hyresrätter som finns, och samtidigt se till att det byggs allt färre nya.
Mats Odell, förstår du inte att hyresrätten är populär och efterfrågad? Det står hundratusentals människor i kö runt om i landet i väntan på en hyresrätt. Fråga dem. Fråga alla de ungdomar som vill ha någonstans att bo när de flyttar hemifrån.

Alla vet att det snart är dags för babyboomens unga att flytta hemifrån. När de började skolan fanns det plats åt dem alla. Ingen såg förvånad ut när de kom till förskolan eller skolan. Ingen sa att de fick köpa en bänk svart eller sitta två i samma bänk.
Men när de ska flytta hemifrån finns det knappt en kö att ställa sig i. Alternativet i storstäderna är att köpa svart, bo kvar hos mamma eller charma banken.

Hyresrätten är till för alla. Reparationer eller ny spis när den gamla pajat – allt ingår i hyran. Med hyresrätt är det lätt att byta bostad, vilket gör att man kan byta jobb och flytta till större eller mindre utan krångel.
Hyrorna far inte upp och ner vilket gör ekonomin tryggare. Den internationella ekonomin hotas inte av fastighetsbubblor och räntespekulationer för att folk bor i hyresrätt.

Heja hyresrätten!

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.