Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Jag är riktigt stolt över Jönköping!

Kraven är helt orimliga och ofattbara. Det är en diskriminering vi har tillåtit alldeles för länge. Orden är den alldeles färska bostadsministern Peter Erikssons och platsen Almedalen mitt i sommaren. De krav han syftar på är de kommunala värdarnas krav på sina hyresgästers ekonomi. Och det är Hem & Hyra som grävt fram hela underlaget.

Vi började redan för fyra år sedan, 2012, att titta på vilka krav värdarna ställer på sina hyresgäster och deras inkomster. Då var kraven på inkomst ännu högre, men vår granskning ledde till att flera värdar började rannsaka sig själva. När vi mätte samma sak i år hade villkoren blivit lite mänskligare. Fast fortfarande säger var femte värd nej till bostadsbidrag som inkomst, vilket faktiskt är absurt.

Om det har blivit något bättre med inkomstkraven så har det blivit desto tuffare för hyresgäster med skulder. Och de är många – nästan en halv miljon svenskar har obetalda skulder. I stort sett ingen hyresvärd alls godkänner hyresgäster som inte har betalt hyran i tid.

Det är alltså det här som Peter Eriksson menar är orimligt och ofattbart. Som bostadsminister kan han förstås göra något åt saken, och när vi intervjuar honom överväger han att använda lagstiftning för att komma åt problemet. De kommuner som bygger bra får i dag en kommunbonus, kanske kan man stoppa den bonusen till de kommunala bolag som inte ändrar sina krav, funderar han.

Men en förändring kan redan vara på gång ute i kommunerna. Det kan vi på Hem & Hyra vara stolta över, vår granskning har visat på något som är både orimligt och orättvist. Och bostadsbolaget i min födelsestad, Jönköping, är faktiskt en föregångare. Från att bara ha godkänt inkomst i form av lön från fast anställning accepterar man i dag i stort sett alla former av inkomster och bidrag. Heja Vätterhem!

Hur sköter sig din värd? Listan över hela landet i tidningen.

 

Här läser du nyheten om att värdarna sänkt kraven på fast jobb.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.