Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Naken granne gav guldkant åt första året

​I år ska jag bara göra sådant som jag har lust med. Så enkelt är mitt nyårslöfte. Och visst förstår jag att det inte håller. Maten måste släpas hem från affären, toaletten städas och hyran betalas. Men ändå.
För en del trista plikter kan rensas bort. Och det finns massor som jag har lust att göra – men inte hinner eller orkar. Som att resa längre, bada mer bastu och måla om vardagsrummet.
Dags att omprioritera, som det heter på nusvenska.

Vad kan vara mer lustfyllt än att fira Hem & Hyras ettårsdag? Vårt första år har varit tufft, osäkert – och mycket skoj. Robert Gustafsson blev bästa grannen och hunddebatten skallade högt. Het kärlek i trapphuset, gräl i tvättstugan och grannar som går nakna har slagits om uppmärksamheten.
Vi har fått ett fantastiskt genomslag i andra medier – och hos er läsare. Fortfarande kittlar det i magen när ett nytt nummer kommer, som det gör i ettåriga Moas mage när pappa kastar upp henne i luften.

Varje nummer får vi 15 000 nya läsare. Det ställer höga krav på oss och sporrar oss att göra tidningen ännu bättre.
För att klara det måste vi gå nya vägar. Som Zahra och Kicki gör i Hjällbo utanför Göteborg. Där är 94 procent av invånarna av utomnordisk härkomst – och klart färre än snittet är medlemmar i Hyresgästföreningen.
Bättre att göra fel än att inte göra något alls, resonerar de. Så när tomten på julfesten skrämmer slag på barnen, och de vuxna kräks av sillen, bjuder föreningen i stället in till Eid-fest. Det är fullt i föreningslokalen när de firar att vallfärden till Mekka är över.

Det tar tid att förändra gamla vanor. Zahras och Kickis råd är: ha tålamod! Det är säkert något som Emine, 41 år, tänkt när hon och de två sönerna samsas på drygt tjugo kvadratmeter. Stapelbara stolar och tv:n på väggen kan vara ett sätt att få plats. Men Emine ska skriva till statsminister Reinfeldt och säga att hon behöver en större lägenhet.
Kanske skulle Reinfeldt behöva smaka på den krossade rågsoppa som kvinnorna i bostadsområdet Nordost i Gävle lagar tillsammans? Då skulle han säkert bli mer vänligt inställd till hyresrätten och dess invånare.

Hoppas att ni har lust att följa med oss in i ett nytt år med Hem & Hyra. Vi lovar att det blir ett år av mindre plikt och mer lust!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.