Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Nu sätter vi bostaden i fokus under valrörelsen

Marie Linder

Nu är sommaren här och Hyresgästföreningens arbete i valrörelsen är i full gång! Vi ställer tydliga krav på politiken som har mycket att vinna på att lyssna på hyresgästerna.

Att vi står i en bostadsmarknad som inte fungerar är knappast en nyhet för någon, men Hyresgästföreningen har lösningar som kan råda bot på bo-orättvisan.

Egentligen är det rätt enkelt – för det första behöver vi få fart på byggandet av hyresrätter som människor har råd att efterfråga. Därför kräver vi att man återinför investeringsstödet för byggandet av hyresrätter och utvecklar det till ett förmånligt bygglån. Samtidigt som det behöver byggas mer så finns det renoveringsbehov i de hyresrätter vi bor i.

När jag är ute och pratar med hyresgäster så hör jag ofta om hutlösa hyreshöjningar till följd av renoveringar som gör att människor inte har råd att bo kvar. Man ska inte behöva flytta bara för att lägenheten renoveras, därför vill vi se statliga stöd för upprustningar, och stärkt ställning för hyresgästerna när fastighetsägaren vill renovera.

Det tredje kravet vi ställer på politiken är att skatterna mellan ägt och hyrt boende blir mer rättvist. Idag får det ägda boendet mycket mer fördelar än det hyrda boendet. Det blir en snedvriden fördelning som i längden leder till fler ombildningar.

Våren har varit händelserik! I maj tog vi ett stort steg för att utveckla vårt hyresförhandlingssystem med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Tillsammans har vi slutit Trepartsöverenskommelsen där vi tar vi ansvar för hyresrätten för att ge hyresgästerna en rimlig hyresutveckling och för att skapa långsiktigt stabila villkor för fastighetsägarna.

Överenskommelsen ger Sverige en bättre fungerande hyresmarknad och möjliggör bostäder tillgängliga för fler. Det markerar också en slutpunkt för diskussionen om marknadshyror vilket jag är stolt över att vi nu kan lägga bakom oss.

Under våren så har det även lämnats över utredningar till bostadsministern om en socialt hållbar bostadsförsörjning och startlån till förstagångsköpare. Dessa är menade få bukt med bostadskrisen.

Vi tycker att de missar målet. Det är ju fler hyresrätter som behövs!

I maj släppte Hyresgästföreningen vår stora undersökning Hyresgästerna 2022. Den visar bland annat hur hyresgästerna skulle rösta om det var val idag, hur svenskarna vill bo och mycket mer. Den släpps i delar och är riktigt spännande läsning.

Bostaden är den platsen där vi lever våra liv, skapar planer för framtiden och där vi ska känna trygghet. Därför ska vi göra allt vi kan för att stärka tryggheten för hyresgästerna och sätta stopp för bo-orättvisan!

Vi ses i valrörelsen!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.