Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Nu tar vi fajten!

Marie Linder

På bussen till jobbet på morgnarna vill jag precis som många andra gärna ha lite egen tid. Lyssna på musik, läsa en bok eller bara låta tankarna löpa fritt.
Men ibland får jag sällskap på bussen, av en granne eller nån annan i mitt bostadsområde. Jag är väldigt glad för dessa samtal eftersom de så ofta handlar om själva livet.
Då jag själv har barn som nu är i tjugofemårsåldern kretsar en del av samtalen på bussen om hur de unga ska hitta ett tryggt boende. Ganska många har nämligen sina vuxna barn boende kvar hemma eller i ett tidsbegränsat andrahandsboende. Ett annat populärt ämne för oss mitt i livet rör våra åldrande föräldrar, om deras vård och omsorg fungerar och behovet av anpassat boende.

Jag tänker ofta under dessa samtal att många inte inser att dagens bostadssituation beror på politiska beslut eller i vissa fall avsaknad av politiska beslut. Hade politikerna skapat förutsättningar för ett långsiktigt bostadsbyggande hade både unga och gamla haft en tryggare bostadssituation i dag.
I år är det val och då är det just dessa berättelser som måste komma politikerna till del så att vi gemensamt kan åstadkomma förändring. Hyresgästföreningen är inget politiskt parti men vi vill påverka politiken och driver därför frågor som är viktiga för hela samhället. Det gör vi varje dag, året runt men särskilt så här i valtider sätter vi extra fokus på de förändringar vi vill åstadkomma.
Och det är inte bara på min buss i Tyresö som dessa bostadsberättelser finns. De finns i hela Sverige, och vi vill lyfta in dem i den politiska debatten.

Vi i Hyresgästföreningen har också en massa idéer om vad som kan göras för att få det bättre, lokala lösningar för kommuner och nationella för hela landet. Idéer för ett långsiktigt bostadsbyggande och smarta sätt att renovera så att ingen ska tvingas flytta. Varje dag tar vi också fajten för alla hyresgästers rätt att påverka sin hyra och rätten till ett starkt besittningsskydd.
Men ska det lyckas krävs det att vi alla tar vårt ansvar och engagerar oss. Framför dina och andras åsikter till våra folkvalda. Ta reda på vad de olika partierna tycker och använd din rösträtt. Det är dags att ta parti för människan och allas rätt till ett tryggt och bra boende.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.