Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Var är hyresgästernas trygghet, Nyamko Sabuni?

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

I debatten kan du ofta höra Nyamko Sabuni (L) säga att den svenska bostadsmarknaden präglas av både för lite bostäder och för lite marknad. Undra vad Liberalerna menar med det? Jag spanar vidare på deras bostadspolitik för att ta reda på vad de vill göra för oss som bor i hyresrätt. De är starkt kritiska till de höga byggkostnaderna och föreslår regelförenklingar och mer konkurrens som recept. De kan ha rätt om både konkurrensen och till viss del om regelförenklingar. Men regler är också viktiga för att bostäder ska vara tillgängliga så att även personer med funktionshinder ska ha lätt att hitta en bostad. Regler kan handla om dörrbredd, hiss, utrymme på toaletten och andra saker som är avgörande för att en rullstol ska få plats. Hoppas inte att det är dessa tillgänglighetsregler som ska avvecklas.

De vill ha mer konsumentmakt på hyresmarknaden och det tycker jag låter bra. Som hyresgäst ska jag kunna få större möjlighet att påverka innehållet i mitt hyreskontrakt och på så sätt påverka hyran. Jag hoppas det inte enbart handlar om högre hyror. Men när jag läser mer om vad de vill så upphör vi att vara överens. För de vill att nybyggda hus ska ha fri hyressättning, läs marknadshyror. Jag förstår inte, om nu Liberalerna är kritiska till höga byggkostnader, varför ska då hyresgästen inte få möjligheten att pressa priset tillsammans med andra hyresgäster i kollektiva förhandlingar?

De vill genomföra Förortslyftet, där målet är att vi 2030 inte ska ha några utsatta områden i Sverige. Det tycker jag är en bra målsättning. Här finns flera spännande förslag om tillgång till trygga livsvillkor, bra skolor, arbete och delaktighet i samhället och allt ska ske i samarbete med myndigheter, lokala aktörer, fastighetsägare och medborgare. I samma dokument föreslås en annan målsättning. Det ska finnas minst 50 procent ägda bostäder i utsatta områden. Men hur jag än letar i deras politiska program så ser jag inte att de vill göra motsvarande i områden som domineras av ägt boende. För boendesegregation är väl när en upplåtelseform blir helt dominerande? Eller är det bara när hyresrätterna är för många?

Liberalerna säger att de vill öka människors friheter och möjligheter. En trygg boendesituation är ett grundläggande behov som behöver tillgodoses. Det är fina ord. Men Nyamko Sabuni, hur blir det mer frihet och trygghet för oss som bor i hyresrätten om vi ­tvingas stå ensamma mot fastighetsägaren och inte längre får använda vår gemensamma styrka genom den kollektiva förhandlingsrätten?

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.