Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Varför gör du så här, Hägglund

​När regeringen stajlade om fastighetsskatten motiverades det med att det var en omoralisk skatt. Den gick inte att förutse, den höjdes för dem som bodde i attraktiva områden i takt med att grannarna sålde dyrt.
I tv-rutor och i tidningsspalter framträdde änkor och skärgårdsbor som exempel på att folk skulle drivas från hus och hem på grund av fastighetsskatten.

Visst förstår jag att det finns många med låga inkomster i attraktiva villaområden, som känner förfäran över att behöva flytta. Men det går absolut inte att förstå varför det inte är omoraliskt att hyresgäster ska tvingas bort från hus och hem därför att de bor i attraktiva områden.
För så vitt vi vet i dag kommer Mikael Koch, som utreder om den svenska bostadspolitiken strider mot EU:­s statsstöd och konkurrenslagar, att stega upp till finansmarknadsminister Mats Odell 18 april och föreslå just detta.

En hel del av vad han kommer att föreslå har läckt ut. Allmännyttan försvinner till exempel som begrepp ur lagboken och ordboken. Nu ska vi få kommunala bostadsföretag som ska drivas strikt affärsmässigt. De nya ledorden är avkastning och lönsamhet. Hyresgästerna förmodas stå för fiolerna via hyreslappen.
Förutom att hyran ska rymma kommunens lönsamhetskrav så ska hyran också sättas utifrån efterfrågan. Alla som bor i bostadsområden där många vill bo ska få hyran höjd bara på grund av det. Tanken är att hyran ska höjas ända tills efterfrågan upphör. De som inga pengar har får dra till mindre populära områden.

Efter det förmodas allt fungera. Köerna är som bortblåsta och det råder till synes balans mellan tillgång och efterfrågan.
Utredaren inser att det kan få förfärande konsekvenser. Hyrorna kan komma att höjas med upp till 50 procent. Han föreslår därför en skyddsregel som innebär att hyran inte får höjas med mer än fem procent varje år. Hur många klarar höjningar på den nivån år efter år?
På tio år kan hyran ha höjts med 63 procent.

Nu återstår svaret på 10000-kronorsfrågan: Kristdemokraterna och Göran Hägglund har slagits för att göra om fastighetsskatten. Varför i herrans namn drar de ut till strid för att ge hyresgästerna det villaägarna skulle befrias ifrån? Finns det två sorters moral, en för villaägare och en för hyresgäster?
Förr var det ohyran som fick folk att flytta. Nu ska det tydligen bli hyran.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.