Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vi är vilsna utan ett hem där vi kan gråta

Jag har inte träffat en enda människa i hela mitt liv som tycker att det är strunt samma hur de bor. Alla som jag stött på ser bostaden som självaste utgångspunkten i livet. Det är där vi sover, umgås, gråter över livets orättvisor, ser barnen växa upp, gläder oss över livet, håller oss rena och mätta. Framför allt finns det inte en enda människa som tycker att det är strunt samma om de har någonstans att bo.

Vi känner oss vilsna och bortkomna om vi inte vet att det väntar en säng på oss någonstans, en säng som står där dag efter dag tills vi frivilligt flyttar den till något nytt ställe. Alla som har bott inneboende, i andra hand eller i hus som rivits vet hur det känns när sängen plötsligt måste flyttas utan att vi själva vill det eller kan påverka det.

Det behövs inga omfattande undersökningar för att ta reda på att vi vill trivas där vi bor. Ur tv-apparater, tidningar och de färgglada magasinen strömmar därför mängder av tips om hur vi ska möblera, hur vi ska placera ut ljusen och hur vi får gardiner och kuddar att matcha med soffan och mattan. Denna hushållsnära informationssektor omsätter miljarder.
Med de hushållsnära tjänsterna, de man får göra skatteavdrag för, är det lite annorlunda. Vill man komma åt skatteavdrag gäller det att anlita och betala någon som dammsuger mattorna, vädrar gardinerna, dammar ljusstakarna, fluffar till de matchande kuddarna, putsar fönstren, torkar golvet och klipper gräs.

Gräsklippning, trappstädning, snöskottning och fönsterputsning som sker i och utanför hyreshus och som utförs av fastighetsägaren omfattas inte av något skatteavdrag utan hela kostnaden tas ut på hyran.
Det tvistas rejält i politiken om vilka som har råd och vilka som inte har råd att utnyttja det hushållsnära avdraget.
Min farmor brukade städa innan de som skulle städa kom. Det fick ju absolut inte se lortigt ut när det kom någon, vad skulle folk då säga? Det var i Långshyttan och där var det som i alla andra brukssamhällen lite noga med vad folk sa. Fast sådant kan ju ha ändrat på sig. Min pappa tillät inte heller någon annan än mig att komma i närheten av hans skurhink på ålderns höst. Fast det hade han nog ärvt av farmor.

Så har vi de renoverings-, ombyggnads- och tillbyggnadsjobb som behöver göras. Det ger också rätt till skatteavdrag fast här smalnar det av rejält. Inte ens om man har råd att betala hantverkare som tapetserar, målar eller fixar till köket får man dra av kostnaden på skatten om man är hyresgäst. Hyresgäster är undantagna från dessa skattelindringar. Även hyresvärden får betala full skatt om det är han som renoverar, bygger om, byter tapeter eller målar. Det läggs på hyran.

Det finns hundratusentals bostadssökande som inte har en susning om hur det ska gå till att få tag i en lägenhet där de kan placera sängen och lägga de matchande kuddarna. De drömmer inga drömmar om skatteavdrag för hushållsnära tjänster. De drömmer om att hitta en lägenhet som behöver städas.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.