Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Vi granskar och går på med tjatig envishet

Vi har bestämt att alla tjänstemäns löner är hemliga.” Lena Erdhage är tillförordnad vd för Upplands Brohus och den enda som vägrar uppge sin lön när vi frågar landets alla vd:ar för kommunala bostadsbolag vad de tjänar. Jo, hon kan berätta att hon har 15 000 kr i tillägg för vd-delen, men inte vad grundlönen är. Vi har förstås överklagat till kammarrätten, eftersom vi menar att tjänstemännens löner och förmåner är offentlig handling.

Varför tjatar vi nu om detta, undrar ni? Lönen i sig är ju egentligen inte avgörande för bostadsbolagens totala ekonomi. Vi tjatar på, och har gjort under alla år som Hem & Hyra funnits, för att du har rätt att veta vad din hyra används till. De kommunala bolagens uppgifter ska vara offentliga, alltså tillgängliga för alla. Tyvärr gäller inte lagen för de privata värdarna.
När vi började göra undersökningen var det flera vd:ar som protesterade. De hävdade att deras lön var sekretessbelagd för att den var en affärshemlighet. Så kom nya hyreslagstiftningen, som i vissa aspekter jämförde de kommunala bolagen med de privata, och användes som en ursäkt för att slippa lämna ut vd:ns lön.
Genom att överklaga varenda gång har Hem & Hyra faktiskt tjatat in vetskapen om vad som gäller. Numera svarar de allra flesta bostadsbolag snabbt och korrekt på vad vd:n tjänar och om vilka förmåner som finns. Det tackar vi för!

Förra året vann vi ett mycket fint pris, vi blev Årets digitala tidskrift. Omtumlade stod vi på scenen och jag fick frågan varför just vi vann. ”Det är nog för att vi är så tråkiga”, var mitt spontana svar.
Alltså, tråkiga är vi INTE. Inte i bemärkelsen festdödare och politiskt korrekta. Mer i betydelsen uthålliga och envisa. Och därmed förutsebara, kanske. Bostadsbolagen vet numera att frågan från oss om lön och förmåner kommer vartannat år. De har lärt sig att det inte lönar sig att krångla till det.

Så, vi fortsätter att vara lite småtråkiga och tjatiga. Vi är det för din skull, för att du ska veta vad din värd sysslar med och vart din hyra tar vägen. I förra numret granskade vi hur stor vinst ditt bostadsbolag gör, av samma skäl. Vi räknar och begär ut protokoll och alla sorters handlingar för att du ska få bättre koll på hur din värd sköter sig.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.