Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vuxenlivet sätts på paus när ungdomarna inte kan hitta sin första hyresrätt

Marie Linder

December står för dörren och för många går vi in i adventstider, en tid av förväntan inför julen.
För många hushåll kommer julen också med en ekonomisk stress, inte minst för de som lever med små ekonomiska marginaler som krympt under det gångna årets kostnadskris. Pengarna på kontot tar slut tidigare varje månad, medlemskap i sociala matbutiker ökar och antalet ärenden till kronofogden har stiger dramatiskt. Efter att Fastighetsägarna kommit med nya rekordhöga krav på 12 procent inför hyresförhandlingarna så har många hört av sig till mig med en oro för hur de ska få hushållsekonomin att gå ihop.

Har belånat sig högt

Läser man Hyresgästföreningens rapport om privat­värdarnas ekonomi 2022 så blir det tydligt att det ­fortfarande går bra för många privata fastighetsbolag. Att det nu finns bolag som har det tufft beror ofta på att de har belånat sig för högt, och nu vill de alltså att hyresgästerna ska betala för de stigande räntorna. Det är inte rimligt, det måste vara ett ansvar för ägarna som under många år har de fått del av goda vinster.
I dagarna kommer Hyresgästföreningen publicera ytterligare en rapport om Unga vuxnas boende. Det är en återkommande rapport som släpps vartannat år och visar på den mycket svåra situationen för ungdomar som är i färd med att ta sig in på bostadsmarknaden. För många handlar det första egna boendet om att flytta hemifrån, och på riktigt ta klivet in till vuxenlivet. Att kunna ta ett jobb i en annan stad, eller att flytta till en studieort för att utbilda sig. Det finns nästan ingen viktigare uppgift än att se till att våra ungdomar får en bra start i livet. Det påverkar deras framtidsutsikter och på sikt hela samhällets utveckling.

Vägrar ge efter för orimliga hyreskrav

Samtidigt fortsätter bostadsbyggandet att sjunka ­kraftigt, och med en ihållande bostadsbrist i 180 ­kommuner försämras också förutsättningarna att kunna hitta en bostad. För många unga vuxna innebär det att de inte kan ta det där jobbet eller utbildningen. Vuxen­livet sätts på paus när ungdomarna inte kan hitta sin första hyresrätt och tvingas bo kvar hemma hos ­föräldrarna.
I dessa tider är Hyresgästföreningen viktigare än någonsin. Vi fortsätter att stå upp för hyresgästerna och vägrar ge efter för Fastighetsägarnas orimliga hyreskrav. Vi står upp mot regeringen och kommer inte tolerera att stå i väntans tider på att konjekturen ska vända och att bostadspolitiken sorterar bort landets tre miljoner hyresgäster. Vi förtjänar bättre, och tillsammans fortsätter vi att ta fajten för en aktiv och rättvis bostadspolitik!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.