Annons

1,5 procent i snitt när Båstadhem höjer hyran

Båstad Hyresuppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Båstadhem är spikad. Den genomsnittliga höjningen för 2019 landar på 1,5 procent. Bostadsbolaget hade yrkat på 3,7 procent.
Foto: Petra Martinssoon/genrebild

Hyresavtalet för Båstadhem är ett av de första som spikas i region norra Skåne. Bostadsbolaget hade yrkat en höjning på 3,7 procent. Hyresgästföreningen är nöjd och säger att förhandlingsklimatet har varit bra.

Några stötestenar i förhandlingen?
– Vi stötte aldrig på något som riskerade att förhandlingen skulle låsa sig. Vi arbetade oss igenom de hinder vi stötte på under vägens gång, säger Karl-Mikel Jensen, förhandlare på Hyresgästföreningen norra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

1,5 procent är en högre höjning än de två föregående åren och betyder att den som har en hyra på 6 000 kronor får framöver betala 90 kronor till varje månad. 2017-2018 gällde en tvåårsuppgörelse där höjningarna låg på 0,55 respektive 0,65 procent.

Båstadhems och Hyresgästföreningen jobbar sedan cirka två år efter en hyressättningsmodell som innebär att hyran beräknas utifrån olika egenskaper och kvaliteter i fastigheten och lägenheten som storlek, standard och läge. Detta betyder att lägenheter i samma fastighet kan få olika höjningar. Vissa lägenheter får ingen höjning alls. Enligt Båstadhem får vissa ett högre påslag än 1,5 procent, dock max 200 kronor i månaden.

Annons

Lars Johansson, tf vd på Båstadhem,hade gärna sett en högre höjning överlag. Det handlar om ökade kostnader för till exempel energi, löner och räntehöjningar.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Det hade inte skadat men det är ok, i alla fall för i år, vi får se nu hur det utvecklar sig framöver. Vi kommer att få ökade kostnader. Vi känner av ett visst ökat inflationstryck men vi kan också vara på väg in i en lågkonjunktur. Det påverkar byggandet och underhålls- och reparationskostnader. Det är svårt att sia vart vi är på väg, säger Lars Johansson.

Det nya hyresavtalet gäller från och med 1 januari 2019. Båstadhem äger cirka tusen lägenheter.

Annons

Så mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.