Annons

20 miljoner kronor på väg från Förbo till ägarna

Härryda Det kommunala bostadsbolaget Förbo delar under maj ut 20 miljoner kronor till de fyra ägarna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv. Beslutet klubbades av bolagets årsstämma nyligen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hem & Hyra träffade hyresgästen Thomas Nilsson i Lerum tidigare i våras, inför beslutet om att hans värd Förbo skulle lämna ifrån sig 20 miljoner kronor till bolagets ägare. Han tyckte att det var konstigt att pengarna inte läggs på att bygga fler lägenheter i stället, eller på upprustning: ”Jag bekymrar mig inte så mycket, jag bor i ett rätt nytt hus. Men jag kan tänka mig att det finns andra områden som behöver de här 20 miljonerna”.

Hem & Hyra har tidigare berättat om de fyra kommunernas önskan om att få del av det gemensamma bostadsbolagets vinst.

Normalt begränsar lagen kraftigt möjligheten att göra uttag ur kommunala bostadsbolag. Men det är tillåtet att göra undantag, om pengarna går till så kallade bostadssociala ändamål.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det gäller till exempel åtgärder som främjar integration och social sammanhållning, eller som gynnar bostadsförsörjningen för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

Nu är det alltså klart att Förbos fyra ägare tar ut 20 miljoner kronor – en fjärdedel av vinsten förra året. Beslut har tidigare tagits i respektive kommunfullmäktige, och nu har Förbos årsstämma slutligen klubbat uttaget formellt.

Annons

Pengarna fördelas efter hur stor andel varje kommun äger i bolaget. Överföringarna sker under maj månad, bekräftar Förbos ekonomichef Helen Gårdh.

Läs ocksåÄgarna eniga om vinstuttag ur Förbo

Förbos styrelseordförande, Härrydapolitikern Anders Halldén (L), har tidigare sagt till Hem & Hyra att Förbos drygt 5 700 hyresgäster inte ska drabbas av att de 20 miljonerna försvinner ur bolaget.

Förbos stämma ägde i år inte rum i fysisk form, på grund av coronaviruset. I stället genomfördes stämman per capsulam, vilket betyder att handlingarna skickas runt mellan ombuden för signering. Därför dröjde det formella beslutet om värdeöverföringen längre än väntat.

Annons

Frågan om vinstutdelning från Förbo har varit aktuell även tidigare, vilket Hem & Hyra har rapporterat om. Men då har de fyra ägarna haft svårt att enas om ett gemensamt beslut.

Läs ocksåFörbo höjer hyrorna – erbjuder samtidigt stöd vid coronakris
Fakta: Förbo
  • Förbo ägs av fyra kommuner: Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv.
  • Har drygt 5 700 lägenheter på 18 orter i de fyra kommunerna.
  • Härryda är storägare med 42 procent. Mölndal äger 27,6 procent, Lerum äger 21,4 procent och Kungälv äger 9 procent.
Läs också Kommuner väntas plocka ut 20 miljoner kronor ur Förbo Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.