HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förbo höjer hyrorna – erbjuder samtidigt stöd vid coronakris

Härryda Drygt 5 700 hushåll hos den kommunala hyresvärden Förbo får nu vänja plånboken vid högre hyra. De hyresgäster som hamnar i ekonomisk knipa till följd av coronakrisen erbjuds ”individuell lösning”.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Ägarna eniga om vinstuttag ur Förbo

Mitt i coronapandemin pågår de årliga hyresförhandlingarna fortfarande för fullt. Ett av de bostadsbolag som nu aviserar höjda hyror är Förbo, samägt av kommunerna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv.

Läs ocksåKartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

Hyrorna höjs med i genomsnitt 1,99 procent från 1 januari, efter uppgörelsen med Hyresgästföreningen. Det motsvarar ungefär 120 kronor mer i månaden för den som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Höjningen fördelas dock olika beroende på vilket område man bor i. På vissa håll får hyresgästerna betala upp till 2,8 procent mer. Andra slipper höjning överhuvudtaget. Spridningen beror på vilken kvalitet som boendet har jämfört med andra, liknande områden.

Hyresgästerna får också betala delar av höjningen i efterhand, eftersom det redan är mitten av april. Hyresavierna för maj, juni, juli och augusti kommer alltså att innehålla dubbel hyreshöjning.

Läs ocksåÄgarna eniga om vinstuttag ur Förbo

Förhandlingarna mellan Förbo och Hyresgästföreningen inleddes redan i slutet av förra året. Då ville Förbo först höja hyran med 3,5 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen har skickat ut till berörda medlemmar.

Åtta möten senare hade parterna fortfarande inte enats. Förhandlingarna avbröts. I stället krävdes medling av den partsgemensamma Hyresmarknadskommittén, HMK, i Stockholm.

Beskedet från HMK kom i mars, och nu har det alltså presenterats för hyresgästerna – samtidigt som många riskerar att drabbas ekonomiskt av det pågående coronautbrottet. En knipa som Förbo öppnar för att hjälpa till med.

Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listanKartbild över Västra Götaland med kartnålar

– Vi uppmanar de hyresgäster som får ekonomiska svårigheter till följd av coronavirusets effekter att ta kontakt med oss snarast för att hitta en individuell lösning, uppger bostadsbolaget på sin hemsida.

Sedan årsskiftet har Förbo även höjt hyran för p-platser, garage, carportar och smålokaler med fem procent.

Senast den kommunala hyresvärden höjde bostadshyrorna var i april förra året. Då blev höjningen 2,2 procent. Inför förhandlingarna hade Förbo yrkat på att få höja med 3,5 procent, precis som i år.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Fakta: Förbo
  • Förbo ägs av fyra kommuner: Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv.
  • Har drygt 5 700 lägenheter på 18 orter i de fyra kommunerna.
  • Härryda är storägare med 42 procent. Mölndal äger 27,6 procent, Lerum äger 21,4 procent och Kungälv äger 9 procent.
Läs också Brev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte” Efter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.