Annons

Ägarna eniga om vinstuttag ur Förbo

Lerum Även Lerum sade ja. Nu har alla fyra ägarkommuner gett klartecken till Förbos vinstutdelning på 20 miljoner kronor. Det formella beslutet väntas om en dryg vecka.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Thomas Nilsson bor i en Förbolägenhet i Lerum. "Det är konstigt att de inte lägger pengarna på nyproduktion", säger han.

– Det är konstigt att de inte lägger pengarna på nyproduktion.

Det säger Thomas Nilsson, hyresgäst hos kommunägda Förbo i Norra Hallsås i Lerum. Han ser även andra hål som bostadsbolagets vinstpengar hade kunnat stoppas i.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag bekymrar mig inte så mycket, jag bor i ett rätt nytt hus. Men jag kan tänka mig att det finns andra områden som behöver de här 20 miljonerna, resonerar han.

Hem & Hyra har tidigare berättat om planerna på att plocka ut en fjärdedel av fjolårets vinst ur Förbo.

Annons

Nyligen sade även Lerums kommunfullmäktige ja. Det betyder att samtliga fyra ägare – även Härryda, Mölndal och Kungälv – nu har gett klartecken till vinstuttaget. Pengarna ska fördelas efter hur mycket varje kommun äger av bolaget.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Förbos styrelseordförande Anders Halldén (L) har lovat att det inte ska drabba bolagets drygt 5 700 hyresgäster.

– Det kommer inte att märkas på hyran, och inte på underhållet. Möjligen så kommer det ut färre lägenheter på marknaden om vi bygger mindre. Men det ser jag inte inom överskådlig tid, sade han till Hem & Hyra i februari.

Annons

Det formella beslutet tas på Förbos stämma den 31 mars. Eftersom alla ägarkommuner instruerat sina ombud att rösta för utdelningen tyder allt på att pengarna kommer att plockas ut.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Fakta: Fakta: Förbo – en unik ägarstruktur
  • Förbo ägs av fyra kommuner: Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv.
  • Har drygt 5 700 lägenheter på 18 orter i de fyra kommunerna.
  • Härryda är storägare med 42 procent. Mölndal äger 27,6 procent, Lerum äger 21,4 procent och Kungälv äger 9 procent.
  • Förbos ägarråd består av kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande från respektive ägarkommun. Det är ägarrådet som bland annat tar fram förslag till ägardirektiv. Ägarrådet är ett rådgivande organ till ägarna, och är överordnat bolagsstyrelsen.
  • Fullmäktige i de fyra kommunerna bestämmer hur deras ägarrepresentanter ska rösta på Förbos bolagsstämma.
    Därefter tar stämman det formella beslutet. Förbo har kallat till bolagsstämma den 31 mars.
Fakta: Så säger lagen om vinstuttag i kommunala bostadsbolag

Lagen innehåller kraftiga begränsningar för hur mycket kommuner får ta ut ur sina bostadsbolag. Men det är tillåtet att göra undantag, om pengarna går till så kallade bostadssociala ändamål.

Det gäller till exempel åtgärder som främjar integration och social sammanhållning, eller som gynnar bostadsförsörjningen för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.