Annons

Abdullahi ger bostadsområdet röst i poddradio

Örebro Stör du dig på hur media vinklar nyheter från förorten? Finns det spännande grannar att berätta om? Då kan du göra som Abdullahi. Han startade podden "Radio 14" för att ge en annan bild från bostadsområdet Vivalla.

Mitt på bordet står en liten svart inspelningsapparat. Abdullahi Abukar har hörlurar och förbereder dagens radiogäst Leen Kass Gerji.

– Prata bara som vanligt och slappna av, vi klipper bort om något blir fel, förklarar han vänligt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Leen andas in och säger att hon blir lite nervös, men att hon ska försöka igen. Det är svårt

Med podden vill Mats Blomgren och Abdullahi Abukar ge en annan bild av Vivalla. Men också ge en annan bild av övriga Örebro, för dem som bor i Vivalla.
– En del lever sina liv här och åker aldrig till andra delar av stan. Man tar inte del av kultur eller möter människor från andra delar av Örebro. Men genom podden kan vi berätta saker för att få människor i Vivalla att känna sig som en del av Örebro, säger han.

Och det är anledningen till att Leen är där. Hon berättar i podden om utställningen om Titanic där Leen guidar på arabiska. Både Abdullahi och Leen ser det som en viktig del i integrationen att få Vivallabor att besöka resten av stadens kulturliv för att de ska upptäcka att staden även är till för dem.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Och därför är podden alltid på svenska.

– Vivalla är redan isolerat. Här talas många språk, men det gemensamma språket vi har är svenska.

Abdullahi har tidigare gjort film och TV-inslag om Vivalla. Men poddar är överlägset enligt honom.
– Jag lyssnade mycket på podd innan jag började själv. Det var kändisar som intervjuade kändisar om vilka de hade varit ihop med och om att de mådde dåligt. Då tänkte jag ”Va fan! Vi ska göra en podd om Vivalla och berätta om oss!”. För alla kan göra poddradio. Det är billigt, enkelt och går fort, säger han.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Namnet på podden, Radio 14, kommer från att det tidigare var busslinje 14 som gick till Vivalla. Och namnvalet kanske inte är så konstigt med tanke på att Abdullahi jobbar som busschaufför. Trots heltidsjobbe som chaufför och sitt extrajobb på gården i Vivalla, gör han minst ett radioinslag i veckan till podden.

– Det är en hobby men jag drivs av att jag tycker att det är viktigt. Jag kan springa iväg på lunchen och göra en intervju, sen klipper Mats inslaget innan det laddas upp till lyssnarna.
Under de två år Radio 14 funnits de hunnit göra program om allt från den nyanlända tjejen som på två år lyckades så bra i högstadiet att hon kom in på naturprogrammet, om vad politiker vill med och tänker om Vivalla och om ungdomars framtidsplaner.
– På mitt extrajobb på fritidsgården i Vivalla och möter jag ungdomar utan framtidsdrömmar. Hur är det möjligt – att inte ha drömmar när man är så ung!? Med poddinslagen hoppas jag kunna få dem att börja drömma igen.

Annons

Det finns egentligen bara två saker som Radio 14 aldrig skulle ta upp. Det är religion och utrikespolitik.
– Folk får tro och tycka vad de vill, men det är inget vi pratar om i podden. Sådant leder bara till konflikter så pratar någon om sådant, sätter jag stopp, säger han.

Han säger att den som vill starta en podd kan börja med att använda sin mobil för inspelning. Själv har han köpt en inspelningsaparat för cirka 1500 kronor.
– Ljudet blir ju bättre men i början tycker jag att man kan använda sin mobil. För att göra podd är jätteenkelt! Det enda du behöver är idéer – de är viktigare än pengar. Utan idéerna blir det inget oavsett hur mycket pengar eller hur fin utrustning du har, säger Abdullahi.

Men det finns faktiskt en sak till som behövs och som inte heller går att köpa för pengar. Och det är modet att våga sticka ut.
– Man måste våga göra misstag och inte vara rädd att märkas. Jag har ett konstigt namn, kommer från ett konstigt land men jag är svensk och vill att Vivallas positiva historier berättas. Och om inte vi gör det gör ingen annan det, säger Abdullahi.

Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.