HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

ABK i Kristianstad säljer 1 000 lägenheter

Kristianstad 1 000 lägenheter att köpa. Det kommer inom kort att finnas i Kristianstad. Kommunen har beslutat att ABK ska sälja en stor del att sitt bestånd.
Här på Österäng i Kristianstad äger ABK många lägenheter. Det är dock ännu lång ifrån klart vilka lägenheter som kommer att läggas ut till försäljning.

Syftet med försäljningen är att det kommunala bostadsbolaget åläggs att bygga tusen lägenheter de närmsta 5-6 åren. På torsdagen presenterades planernas av de styrande politikerna i Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centern.

Hyresgästföreningen är positiv till att ABK ska bygga nytt.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Det är superbra att det ska byggas och att det är ABK som ska göra det. Det är ett sätt att låta allmännyttan vara en stor och viktig aktör för utvecklingen i kommunen, säger Petra Lundh, enhetscef för lokalt utvecklingsarbete, kommunikation och bostadspolitik.

Omständigheter kring själva försäljningen är ännu oklara.

– Om den vet vi bara att det finns ett uppdrag men inte vilka fastigheter som berörs. Det är viktigt att inga hyresgäster förlorar på det här och får en sämre värd. Också att kommunen ser att det är hyresgäster som det handlar om och tar ett tydligt ansvar.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Förutom att utförsäljningen ska bekosta nya lägenheter ser politikerna att det är nödvändigt att ABK:s dominans på bostadsmarknaden minskar. I dag äger bolaget 60-70 procent av alla hyresrätter och står för cirka 25 procent av hela marknaden.

Nu kommer kommunledningskontoret att få uppdraget att med ABK utreda hur försäljningen ska gå till. Det finns ingen tidsram för den och försäljningar kan ske etappvis. Politikerna tror att marknaden är bra och att ABK:s lägenheter är intressanta att köpa.

– Vi märker att det finns intresse av att etablera sig i Kristianstad, så ja vi uppfattar det som att det finns ett intresse, säger Sven Nilsson(C).

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Enligt honom kommer man under processens gång att föra diskussioner med Hyresgästföreningen och hyresgästerna ska ha medinflytande, exakt hur är dock inte klart.

ABK äger cirka 8 900 lägenheter.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.