Annons

Åke och Sylvia är trötta på dragig lägenhet

Stockholm Åke Svantesson, 87 år har levt med en dragig lägenhet i nästan ett år. Nu lovar Svenska Bostäder att rätta till problemen. Men Miljöförvaltningen i Stockholms stad är inte helt nöjd med lösningarna.

Det var efter en stor renovering av huset för några år sedan som problemen började för Åke Svantesson och hans fru Sylvia 85 år.
– Det drog från ventilen under fönstret så det blev jättekallt i lägenheten, säger Åke Svantesson som försökte lösa det genom att ta hem ett extraelement från landet.

Han kontaktade både Svenska Bostäder och Miljöförvaltningen i Stockholm stad. Svenska Bostäder svarade med att sänka luftflödet i lägenheten. Men trots det så uppmätte Miljöförvaltningen drag i sovrummet som var så kraftigt att det klassas som sanitär olägenhet. Och lösningen att minska ventilationen gillas inte av Louise Englund, miljö- och hälsoinspektör på Miljöförvaltningen i Stockholm Stad.
– Lägenheten kanske blir varmare men sker det på bekostnad av att ventilationen blir dålig är det inte bra, säger hon och understryker att hon inte vet om ventilationen i lägenheten är bra eftersom Svenska Bostäder inte skickat in något ventilationsprotokoll till Miljöförvaltningen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Åke Svantesson är han inte ensam om att frysa.
– Grannen frös också men de har täppt till ventilationshålet med en dunkudde, säger han.
Åke Svantesson berättar att en rörmokare var i lägenheten i januari och dömde ut termostaterna på elementen.
– Han sa bara ”kasta skiten”, säger Åke Svantesson.
Men några nya termostater har inte monterats på elementen ännu. Sandra Plavinski, informationschef på Svenska Bostäder vet inte varför det dröjt men säger att de är medvetna om problemen. Förutom att halvera luftflödet i lägenheten ska elementens termostater justeras upp så det blir varmare i lägenheterna. Samtidigt ska det inte längre komma in friskluft under fönstren utan en ventil ska monteras på fönstret närmare taket.
– Vi tror att det ska minska draget så att det blir bra. De ska inte behöva vara oroliga när vintern kommer, säger Sandra Plavinski.

Men för Louise Englund på Miljöförvaltningen är ärendet inte avslutat.
– Vi kommer att begära att de ska göra en luftmätning så vi kan se om det är bra ventilation i lägenheten och att draget har minskat, säger hon.

Annons
Läs också Svårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig" Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.