Annons

Äldre hyresgäster ryter till

Gävleborg Varför ska vi som inte cyklar ha cykelställ? Vi behöver någonstans att ställa rullatorerna istället! Hem & Hyra har träffat äldre hyresgäster i Hedesunda.
, ,

Torsdag i Hedesunda. Birgitta Lund stökar i sin lägenhet och utanför sträcker grannens katt ut sig i värmen på asfalten. Äntligen lyser solen!

Birgitta har bott på Stiftelsevägen i nio år och är mycket nöjd med sina grannar och storleken på lägenheten men mindre nöjd med hyresvärden kommunala Gavlegårdarna som hon anser inte bryr sig så mycket om hur hyresgästerna i Hedesunda har det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hennes granne Mainy Lundqvist har bott i huset sedan det byggdes och hon håller med:

– Vi måste få mer värme på vintern, det var hemskt mycket drag i vintras. Jag minns inte att de nånsin bytt tätningslister kring mina fönster och solen skiner in vid min ytterdörr, så otät är den.

Paret Karin Markusson och Günther Tittel ansluter sig och de reagerar på att hyresgästerna i Hedesunda med sina hyror får bekosta Gävle Strand:

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

– Vi är deras mjölkko! säger Günther och berättar sedan att hyresgästerna, de flesta pensionärer, har svårigheter och behov som inte hyresvärden tänkt på. Var ska rullatorerna stå till exempel!?

Annons

– När huset byggdes var det ingen som hade rullator, de fanns ju inte då, men nu har de flesta av oss det och vi behöver nånstans att ställa dem så vi slipper dra in grus i lägenheterna och så att vi får ha dem ifred när de står ute, säger Günther.

Birgitta och Mainy funderar medan de tittar på det tomma cykelstället om det inte skulle gå att sätta upp ett enklare skjul på gården. Det skulle vara bra att ha när det är sparksäsong också.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Apropå sparkar visar Günther källartrappen som är både smal och brant och på vars botten dörren går utåt. Det krävs två personer för att få in en cykel eller en spark i förrådet.

– Det är ju bara äldre här i huset och är man ensam är det krångligt att ta sig upp och ned. En annan sak jag önskar är vägbulor så att vi slapp biltrafik i området. Jag som ser och hör dåligt har svårt att förstå när bilarna kommer, säger Mainy.

Tillbaka i solen enas alla fyra om att det är tur att grannsämjan är så god. Och de förändringar man önskar av sin hyresvärd är ju inte heller så stora, det borde gå att fixa till.

Annons

– Men de nonchalerar oss! säger Günther.

– Gavlegårdarna är den enda hyresvärden i Hedesunda och de får inte glömma sina hyresgäster utanför stan, säger Birgitta.

Katten har lagt sig i skuggan.

Hem & Hyra har inte kunnat nå företrädare för Gavlegårdarna för eventuella kommentarer.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.