HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Alla golv förstörda av kattkiss – tvingas betala 230 000 kronor

Malmö Paret i Malmö slutade betala hyra och när värden inspekterade lägenheten upptäcktes stora skador. Nu får hyresgästerna stå för kostnaden, enligt Malmö tingsrätts dom.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay
Katten på bilden är inte samma som i artikeln

Hyresgästerna slutade betala hyra för sin trerummare i östra Malmö. När de åtta månader senare lämnade lägenheten för gott genomförde ägaren Akelius en inspektion. Då upptäcktes svarta fläckar på parkettgolvet i flera rum. Dessutom en obehaglig lukt.

”Boende har haft katter som har kissat på golvet på flera punkter runt om i lägenheten”, skrev en saneringsfirma senare i ett protokoll efter att ha gjort fuktsökning i den tomma bostaden. Dessutom beskrevs ett ”onormalt slitage” på väggarna i hemmet. Rekommendationen blev att riva ut alla golv ner till betongen, kasta ut skadade lister och måla om hela lägenheten.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

Nu drabbas de före detta hyresgästerna av ett krav på 230 000 kronor, kopplat till kattkisset och de skadade golven. Kronofogden är redan inkopplad för att hämta hem pengarna. Akelius vände sig till tingsrätten med en stämning i våras och i domen står det nu att hyresgästerna har ”underlåtit att vårda lägenheten väl” och måste betala för detta.

Annons
Saneringsfirmans bilder från lägenheten, bevis i tingsrätten.

Paret har idag adresser i Skåne men Akelius menar att de håller sig undan. Domstolen har inte heller lyckats få kontakt med dem och domen faller utan hyresgästernas medverkan, i en så kallad tredskodom.

Läs mer: Här är reglerna för dig som har djur i hyresrätt

Läs ocksåDärför kan du hitta dallerspindlar i din lägenhetBiologen Pav Johnsson på jakt efter Kalmars olika spindelarter

Det är inte ovanligt att just skador orsakade av kattkiss i hyresrätter får allvarliga konsekvenser och leder till stora ersättningskrav från fastighetsägare. Förra våren stämdes en person i Kristianstad på nära en halv miljon kronor. Urinet från husdjuren skulle i det fallet ha tagits upp av gips och betongväggar vilket innebar omfattande reparationsarbeten. När domen föll förra sommaren landade summan på 230 000 kronor, det är nu överklagat.

Annons

I fjor kastades en hyresgäst i Trelleborg ut från sin lägenhet efter ett beslut i hyresnämnden. Domstolen ansåg det bevisat att han inte hade haft koll på katterna vilket lett till att de kissat inomhus. Lukten spred sig i huset och grannarna klagade.

Fakta: Viktiga regler om djur i hyresrätt
  • Varje kommun kan besluta om att ha lokala bestämmelser för djur inom detaljplanelagt område. Skälet är framförallt att räddningstjänst och polis ska känna till var djuren finns.
  • Vill du ha orm som husdjur i lägenheten krävs det oftast ett sådant tillstånd från kommunen.
  • Sedan början av 2000-talet krävs tillstånd för ”giftiga sällskapsdjur” i många kommuner.
  • Värden kan inte förbjuda dig att ha hund, det är din lagliga rätt. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus eller liknande.
  • Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få ha husdjur i din lägenhet. Men du har ansvar för djuret och måste se till att det inte smutsar ned eller skadar lägenheten.
Läs också Arankas fönster täcktes av spindlar: ”Totalpanik” Zeppelin, sex veckor, hittades övergiven i lägenhet sedan ägaren gripits Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.