Annons

Här är reglerna för dig som har djur i hyresrätt

Tips & Råd Vilka husdjur får man ha när man bor i lägenhet? Kan störningar från hunden få mig vräkt? Och vad händer om katten kissat på golvet? Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg ger dig svaren.

Glöm inte att följa Fråga hyresjuristen på Youtube! Följ den här länken och tryck på ”Prenumerera”, så får du en påminnelse när en nytt avsnitt släpps.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Läs mer om vad som gäller för hund i lägenhet!

Annons
Fakta: Viktiga regler om djur i hyresrätt
  • Varje kommun kan besluta om att ha lokala bestämmelser för djur inom detaljplanelagt område. Skälet är framförallt att räddningstjänst och polis ska känna till var djuren finns.
  • Vill du ha orm som husdjur i lägenheten krävs det oftast ett sådant tillstånd från kommunen.
  • Sedan början av 2000-talet krävs tillstånd för ”giftiga sällskapsdjur” i många kommuner.
  • Värden kan inte förbjuda dig att ha hund, det är din lagliga rätt. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus eller liknande.
  • Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få ha husdjur i din lägenhet. Men du har ansvar för djuret och måste se till att det inte smutsar ned eller skadar lägenheten.

 

Läs också Så dyrt kan kattkisset bli Guide: Vilket husdjur passar hos dig? Så håller du husdjuren svala i sommarhettan Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet Renovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.