Annons

Nytt hyressystem allt vanligare i norr – Lillemor en av vinnarna

Kalix Systematisk hyressättning blir allt vanligare i Norrland. Det innebär enklare förhandlingar och rättvisare hyror. Det betyder också höjd hyra för många. Men för Lillemor Bäckström blev nya hyran en glad överraskning.
Foto: Ulrika Vallgårda
Ingen hyreshöjning. Lägenheterna i huset är slitna och nu slipper Lillemor Bäckström höjd hyra under hela 2021.

Tillsammans med Hyresgästföreningen startade stiftelsen Kalixbo för fem år sedan med en omfattande ­inventering av sina 900 lägenheter i beståndet. Det är den senaste allmännyttan i Norrland som infört systematisk hyressättning, det kallas i Kalix för Målhyra. I Umeå infördes det för många år sedan och nu är både allmännyttan och privata värdar med. Sammanlagt finns den här typen av hyressättning i åtta kommuner, men många fler vill ha det.
– Det har blivit väldigt populärt med systematisk hyressättning. Det ger ­tydlighet, rättvisa hyror och det underlättar vid hyresförhandlingarna, säger Charlotte Lundberg Jonsson, för­handlare vid Hyresgästföreningen Norrland.
– Systematisk hyressättning innebär förenklat att lika lägenheter eller lika egenskaper i lägenheter ska ge lika hyra.

De bolag som säger att det inte är ­aktuellt med systematisering pekar på att det är så få fastigheter. Det finns kort och gott för få jämförelseobjekt. Ett ­bolag anser att det inte finns ekonomiska möjlig­heter att genomföra det.
I Kalix har parterna tittat på standard, ålder på lägenheten och områdets attraktionsvärde. Därutöver har de kommit överens om vad olika saker i lägenheterna ska anses vara värda och poängsatt dem.
– Det kan vara om du har diskmaskin eller inte, inglasad balkong eller inte, vad du har för ytskikt på golven, hur det ser ut i badrummet, om det finns hiss och så vidare. Så det är ju jättemånga olika parametrar vi har mätt, berättar Ingela Rönnbäck, Kalixbos vd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För varje lägenhet har Kalixbos personal gjort en lägenhetsdeklaration och de boende har fått chansen att komma med synpunkter på den för att det ska säkerställas att det har blivit en korrekt poängbedömning. Två lägenheter med samma standard och ålder ska hädanefter få samma hyresnivå.
– Det är ett försök att få en mer rättvis hyressättning och att man vet vad man betalar för.
1 april i år kom beskedet om hyran. En del fick lite extra höjd hyra, en del en mer normal hyreshöjning och vissa ingen hyreshöjning alls.
– Egentligen är det ett nollsummespel. De som har haft en för låg hyra kommer att få den höjd enligt en trappstegsmodell. Vissa hus får hyran fryst tills övriga i beståndet har kommit i kapp, säger hon.

Annons

Kalixbo är en av de första allmännyttorna i Norrbotten som har infört målhyra. Allt för att göra hyrorna mer rättvisa. Vid hyreshöjningen 1 april fick en del hyresgäster lite extra hög hyreshöjning, andra en normal hyreshöjning och vissa ingen alls.
Ett av husen som fick fryst hyra ligger på Morjärvsvägen 4 som ligger precis bakom Kalixbos lokaler. Det tre våningar höga hyreshuset är byggt på 1950-talet.

Lillemor Bäckström har bott här sedan 2015. Hennes tvårumslägenhet är sliten och bänkarna är låga. Men att hon skulle slippa hyreshöjning kom som en överraskning.
– Det är jättebra. Vi hade ingen aning om det i förväg. Det var kul, säger hon.
Hon tycker det är bra att hyrorna görs mer rättvisa i Kalix.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Grannen Maria Jägerving instämmer, men tror inte att de kommer slippa undan höjda hyror särskilt länge.
– Ser man det långsiktigt så blir det ju en slant man sparar. Men sedan ska det ske en renovering med bland annat stambyten i det här huset och därefter antar jag att det sker en hyreshöjning, säger hon.
Medhane Kalab blev också glad när han fick veta att hyran ska frysas. Han tycker att hans nuvarande hyra är för hög.
– Jo, det är den. För huset är ganska gammalt. Man kan inte sätta in diskmaskin för det finns ingen plats för den. Det finns ingen bastu och inget garage. På vintern är det besvärligt när bilen blir översnöad på parkeringen, berättar han.

Fakta: Vad innebär systematisk hyressättning?

Lika lägenheter eller lika egenskaper i lägenheter ska ge lika hyra. Systematisk metod innebär att parterna gemensamt kommit överens om till exempel värdet av att ha egen tvättstuga i lägenheten och liknande.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.