HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anitas granne sprängde sig till döds

Nyköping Oro och ovisshet präglar stämningen i Brandkärr efter dödsexplosionen i måndags. Anita Kernell hör till de hyresgäster som evakuerats. Hon har haft svårt att sova efter händelsen.
Svetlana Sabalina bor några portar bort och höll på att förbereda middagen när smällen kom., I måndags eftermiddag dog två personer där en bomb exploderade i en lägenhet på tredje våningen på Brandkärrsvägen., På husets framsida syns ingenting av förödelsen., Nyköpingshem har delat ut tandkräm och tandborstar till de evakuerade hyresgästerna., Utanför polisavspärrningarna har de avlidnas vänner tänt ljus., Under onsdagen lyckades polisen fastställa de dödas identitet. De var inte skrivna på adressen där sprängningen skedde., ,

Pensionären Anita Kernell bor på första våningen i samma hus som explosionen skedde.  Efter händelsen har hon evakuerats till äldreboendet Mariebergsgården, där hon delar rum med grannen och väninnan Eva Lövbom. 

 – Det är skönt att dela rum med någon när det har hänt sådana här saker. Jag har känt ångest och haft svårt att sova sedan det hände, säger hon.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

När det small var hon i köket och kokade kaffe. Det första hon tänkte på var terrordåd. Kanske hade en självmordsbombare utlöst en sprängladdning av misstag?

– Det lät som ett kanonskott, en riktig krasch! Jag rusade ut utan att tänka, fick bara med mig nycklarna och min käpp. Jag ville ju bara veta vad som hade hänt, jag blev väldigt förvånad när vi inte fick komma in igen.

Hon beskriver hur ett svavelluktande rökmoln vällde ut från den sprängda lägenheten. Balkongplåtar och fönster blåstes ut av trycket och vatten rann ner från balkongen eftersom ledningarna spräckts. 

Läs ocksåVill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

– Jag förstår inte hur man kan sätta ett helt hus i fara på det här viset, dessutom i en lånad lägenhet. Det är grymt och oförsvarligt!

Hyresvärden Nyköpingshem dirigerade grannarna till Mariebergsgårdens samlingssal där de bjöds på fika och fick information om vart de skulle ta vägen. Både Anita Kernell och väninnan är väldigt nöjda med inkvarteringen. 

– Vi har blivit behandlade som VIP-gäster! Men jag har inga kläder att byta om med, även om jag fått kofta och strumpor här på boendet. Jag ska på teater på fredag och jag kan ju inte gå dit i mysbyxor.

Läs ocksåHyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstädernaman vid bilpool

Svetlana Sabalina var hemma med sina två döttrar och förberedde middagen när detonationen, som dödade två personer, inträffade vid 15.45-tiden på måndagseftermiddagen några portar bort från hennes lägenhet. 

– Det lät inte som explosioner gör på tv, när allt flyger åt alla håll. Det lät tungt, som när ett flygplan landar, liksom instängt. Jag tänkte att de kanske håller på och bygger någonstans, eller att det var en bil som sprängdes. Men sedan såg jag på nyheterna vad som hade hänt. Jag blev rädd och ringde min man.

Svetlana trivs egentligen bra i Brandkärr, det är nära till naturen och det finns stora grönytor där barnen kan leka. Men Brandkärr dras också med ett rykte om sociala problem och kriminalitet. Svetlana rör sig helst inte ute ensam kvällstid. 

– Det händer jättemycket här hela tiden. Nu undrar jag om det inte är dags att flytta härifrån? säger hon.

I snön framför polisavspärrningarna bildar brinnande marschaller ett kors i snömodden. De har fått sällskap av gravljus och blombuketter. Några killar i 20-årsåldern stannar till och tänder ett ljus. De berättar att det troligtvis är deras två vänner som har dött.  Helt säkra kan de inte vara, eftersom polisen under onsdagen ännu inte kunnat bekräfta männens identitet. 

– Man vet inte hur man ska reagera, jag är i chocktillstånd, säger en av killarna som vill vara anonym.

Anita Kernell och hennes grannar fick tillbringa även natten mot torsdagen utanför hemmet.  När de kan få återvända hem har polisen inte kunnat lämna besked om än.  Men hyresvärden Nyköpingshem står i startgroparna för att få komma in i fastigheten och göra den beboelig igen.

– Under torsdagsförmiddagen hoppas vi att avspärrningarna ska kunna hävas och att vi ska kunna skicka in hantverkare, börja sanera, få igång värmen och byta ut de uppbrutna låsen. Vi måste också gå in i varje lägenhet och se så att det inte finns någon sprickbildning, säger Nyköpingshems vd Christer Gustavsson.

De båda männen som sprängdes till döds var inte skrivna på adressen. Nyköpingshem har inte godkänt något andrahandskontrakt för den aktuella lägenheten, vilket innebär att det kan handla om otillåten andrahandsuthyrning. 

– Vi försöker vara på tårna, våra bovärdar har god koll på vilka som står på kontrakten och rapporterar till oss om det är något som avviker. Men ibland blir vi lurade. Det är särskilt lätt i ett sådant här område där det sker mycket in- och utflyttning och den sociala kontrollen i allmänhet inte är helt hundraprocentig, säger han.

Se Anita berätta om explosionen

Läs även Sprängd lägenhet uthyrd illegalt

Fakta: Dödsexplosionen i Brandkärr

I måndags vid 15.45-tiden dödades två män i samband med en lägenhetsexplosion i miljonprogramsområdet Brandkärr i Nyköping. Polisen har identifierat de båda männen och fastställt att det handlade om en bomb, En man har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Läs också Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.