HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ansökningar om lägre hyra minskar kraftigt

Nyheter Allt färre av de som hyr i andra hand anmäler ockerhyror. Det beror på ett missförstånd kring en lagändring, enligt Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Den 1 februari förra året ändrades lagen om andrahandsuthyrning. Tidigare har man kunnat få tillbaka pengar retroaktivt om hyresnämnden bedömt att man betalat för hög hyra för en andrahandslägenhet. I och med lagändringen stoppades möjligheten till retroaktiv återbetalning – men bara för bostadsrätter. Ändå har antalet ansökningar om återbetalning av hyra minskat kraftigt hos de som hyrt hyreslägenheter i andra hand (se lista nedan).

– Hyresrätten har inte påverkats alls av den här lagändringen. Det innebär att om hyran är oskälig kan andrahandshyresgästen vända sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengar retroaktivt ett år tillbaka från ansökningstiden, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHem & Hyras lus-nyhet blev en klickraket i Tyskland

På hyresnämnden i Stockholm har ansökningarna om återbetalning av hyran minskat kraftigt sedan lagändringen infördes. Fram till den 1 oktober i år har 57 personer skickat in ansökningar om återbetalning, under samma period förra året kom 134 stycken, mer än dubbelt så många ansökningar, in till hyresnämnden i Stockholm.

Susanna Skogsberg tror att många människor har missförstått vad lagändringen innebär och tror att det inte längre går att få tillbaka pengar på hyran när man hyr en hyresrätt i andra hand. Anne Bratt Norrevik, chef på hyresnämnden i Stockholm håller med.

– Det här är en betydande minskning vi kan se. Jag tror att många människor har fått uppfattningen att lagändringen innebär att hyressättningen vid andrahandsuthyrning har blivit helt fri. Så är det inte, inte heller om du hyr en bostadsrätt i andra hand, säger Anne Bratt Norrevik.

Läs ocksåPar drog in över 1,2 miljoner på andrahandsuthyrning
Hyresnämnd Ansökningar 2013 Ansökningar 2014
Göteborg 29 23
Jönköping 2 0
Linköping 6 3
Malmö 31 5
Stockholm 134 57
Sundsvall 3 0
Västerås 15 4

Siffrorna avser antalet ansökningar om återbetalning av hyra från hyresgäster som hyrt hyresrätter i andra hand som kommit in mellan den 1 januari och den 1 oktober för respektive år. Hyresnämnden i Umeå saknas i sammanställningen. Källa: Hyresnämnderna

Fakta: Det säger lagen

Om du hyr en hyresrätt i andra hand kan du ansöka om återbetalning av hyra retroaktivt upp till ett år tillbaka i tiden från ansökningsdagen. Den som hyr ut en hyresrätt får lägga på högst 15 procent av hyran om lägenheten är möblerad plus extra kostnader som till exempel bredband. Den som hyr en bostadsrätt i andra hand kan inte begära tillbaka hyrespengar retroaktivt sedan lagändringen den 1 februari 2013.

Läs också Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Så skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda Dom mot tidigare HGF-ledamot överklagas – åklagaren vill se längre fängelsestraff

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.