Annons

Asylboende omsätter miljoner – varje dag

Jämtland Hem & Hyras granskning visar att privata företag i Norrland får en miljon i ersättning per dag för sovplats och mat till asylsökande.

Bostadsbristen i kombination med den rekordstora flyktingströmmen från bland annat Syrien har skapat en ny miljardindustri i Sverige.

Företag hyr in sig i stängda konferenshotell, nedlagda vandrarhem och gamla sjukstugor för att kunna erbjuda sängplats och mat till asylsökande för 175-350 kronor per dygn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Boendeformen kallas ABT eller ”tillfälligt asylboende” och väntas i år omsätta uppåt 3 miljarder kronor i Sverige.

Enligt Migrationsverkets beräkningar kostar en ABT-plats fyra gånger mer än ett lägenhetsboende. Och då är inte maten inräknad, bara själva boendekostnaden.

Enbart asyljätten Jokarjo – Bert Karlssons företag – kan just nu ta in en miljon om dagen på flyktingboenden. Exakt hur stor vinsten blir är oklart.

Läs ocksåEfter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"En medelålders man i ett snölandskap utanför en hemmasnickrad variant av koja.

– Det blir ett bra överskott, det sticker jag inte under stol med, har skivbolagskungen och den tidigare Ny demokrati-politikern sagt om hans affärsidé – ett ”asylmottagningens Ikea”.

Annons

I år räknar Sverige med att ta emot 80 000 – 105 000 flyktingar. För att skaffa fram tillräckligt med bostäder ordnar Migrationsverket tillfälliga asylboenden hos företagare med tillgång till exempelvis hotell eller övergivna campingplatser.

Men det är ingen lösning som staten egentligen vill ha.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Det allra bästa vore om alla kunde bo i egna bostäder. Men det är inte möjligt idag, säger Pierre Karatzian på Migrationsverket.

Som det är nu hamnar asylsökande ofta långt ute på landsbygden på orter där det finns tomma hus men där det saknas affärer, skolor och annan samhällsservice.

Etableringarna styrs av upphandlingsregler med sekretess som gör att kommunerna först i sista stund får information om att det snabbt måste fram skol- och förskoleplatser.

– Det är en lösning som inte är bra för någon, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Annons

Frågan om staten ska börja driva egna asylboenden är nu därför under utredning.

Läs även artikeln om Norrlands Guldklimp och ägaren Lars-Erik Holmboms flyktingboende på Highland hotell söder om Jokkmokk.

232 flyktingar innebär över 78 000 kronor i statlig ersättning till företaget, per dag.

Fakta: Så bor flyktingarna

Migrationsverket har 79 623 personer inskrivna i mottagningssystemet:
24 802 har ordnat egna bostäder
28 401 bor i lägenheter i Migrationsverkets regi
21 306 i tillfälliga boenden.
Några få är familjehemsplacerade eller har annat boende 

Fakta: Ersättningar 2014

Så mycket betalades ut till några av de största asylboföretagen:

Jokarjo AB 148,5 milj.

Attendo Indv Fam 78,7 milj.

Tofta Snickeri AB 64,3 milj.

Kulthammar AB 59,2 milj.

Phima Care AB 36,5 milj.

Nordic Camping & Resort AB

(finns på Frösön bl.a.) 19,1 milj.

Läs också Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.