Annons

Asylenbygge överklagas igen

Vadstena Det planerade bygget av nya lägenheter i Asylenparken försenas ytterligare. Vadstena fastighets AB:s vd Lars Larenius är kritisk och anser att rätten att överklaga bör begränsas.

I juni 2015 antog kommunfullmäktige i Vadstena detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga bostäder i Asylenparken. Beslutet överklagades av en rad personer och organisationer och efter nästan ett års handläggning kom länsstyrelsens beslut i ärendet. Åtta av de tolv överklagandena prövas inte alls, då länsstyrelsen bedömer att de inte är berörda i ärendet. Beslut i detaljplaneärenden kan bara överklagas av ägare eller hyresgäster på eller i anslutning till den mark som det handlar om. I de fyra fall där de klagande är berörda blev det avslag.

De flesta av de tolv har valt att gå vidare och överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Framför allt handlar synpunkterna om att parken och dess träd bör bevaras och skyddas. Exempelvis framförs oro för att Vadstenas status som kulturhistorisk stad och pilgrimsort hotas om parken bebyggs.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Överklagandena betyder att det dröjer ytterligare innan Vadstena fastighets AB eventuellt kan börja bygga de tre planerade hyreshusen med 48 lägenheter.

– Jag hoppas verkligen att det inte tar ett år till, men jag är inte insatt i mark- och miljödomstolens handläggningstider, säger vd Lars Larenius.

Han är kritisk mot att personer som inte berörs och som inte ens bor i kommunen med nuvarande regler ändå kan skicka in överklaganden som tar myndigheternas tid i anspråk och fördröjer beslut.

Annons
Läs ocksåStruntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rättenMan i grön tröja som pekar med hela handen, den högra.

– Vi ska ha en demokratisk process, men jag tycker att det är antidemokrati när ett antal individer som inte är sakägare kan förhala något som en politisk majoritet har beslutat om, säger han och betonar att detta inte bara gäller Asylenparken utan generellt.

– Det finns flera exempel runt om i landet, inte bara här.

Lars Larenius understryker att personer och företag som bor eller har verksamhet där det ska byggas måste få överklaga, men att reglerna borde vara mer restriktiva.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

– Det är inte bostadsbrist längre utan bostadskris. Det behöver byggas.

Annons

Drygt 700 personer står i kö för lägenhet hos VFAB. Han kan inte svara på hur många av dem som anmält intresse specifikt för att bo i Asylenparken.

Det mesta talar nu för att projektet blir omsprunget av ett annat. Det kommunala bostadsbolaget har påbörjat upphandlingen inför byggandet av 15 hyresradhus på Drottningmarken. Där finns redan en gällande detaljplan sedan flera år tillbaka.

Läs också Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa" VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.