Annons

Asylsökande får inte ha tillgång till tv och internet

Lindesberg - Vår granne som är svensk får ha internet, men inte vi, säger Naem Mohammed Saed. Migrationsverket vill inte att asylsökande har tv eller internet.

Sedan fem-sex dagar tillbaka har de asylsökande på asylboendet i Guldsmedshyttan i Lindesbergs kommun inte haft tillgång till internet. De boende står själva för abonemangen, men Migrationsverket har fått hyresvärden Lindesbergsbostäder att koppla bort anslutningen till alla lägenheter där det inte bor personer med svenskt uppehållstillstånd.

– Min syster och jag pluggar. Jag går gymnasiet nu och behöver internet i mitt skolarbete. När vi har ord vi inte kan så tittar vi på internet för att lära oss, säger Naem Mohammed Saed.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han säger att boendet börjar likna mer ett fängelse.

– De tog bort förråden för oss och barnen får inte vara ute efter sju. En person från Migrationsverket gick runt här i somras och sa att barnen måste vara inne klockan sju på kvällen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Migrationsverket inte ville att de boende skulle ha förråd – eftersom de inte ska stanna så länge.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

På Migrationsverket i Lindesberg bekräftar man att de inte vill att asylsökande har tillgång till internet. Eller tv. Anledningara är liksom med förråden att tanken är att familjerna inte ska bo på asylboendet någon längre tid. Naem Mohammed Saed och hans familj har bott på asylboendet i åtta år

Annons

– Vi pluggar lägenheterna för internet. I Guldsmedshyttan uppdagades det att pluggningen hade missats när en boende hörde av sig och ville ha internet eftersom alla andra hade. Det ska egentligen ligga en spärr på samtliga lägenheter men något hade blivit fel, berättar Robert Sörensson som är teamledare för de boendeansvariga på Migrationsverket i Lindesberg.

När den upptäckten gjordes stängdes möjligheten att koppla upp sig trots att de boende betalar sina abonemangskostnader.

Läs ocksåHyresgästerna låstes in i källaren – oklarheter om uppsåt friar mannenEn genrebild i ett förrådsutrymme med två skuggprofiler.

Men efter fem dagar utan internet åkte igår alla familjerna från asylboendet in till Migrationsverket för att prata med dem.

– Vi har inte fått något besked om varför de gör så här, säger Naem Mohammed Saed.

Besöket verkar ha gett resultat.

Annons

– Vi har bett Libo att koppla på Stadsnätet igen. Vi skulle bara undersöka att det inte medförde några kostnader och det gör det inte. Nu ligger bollen hos Libo.

Men varför slog ni av internet från början – ni hade väl bara kunnat kontrollera om det kostade er något?

– Vi har sagt att de inte ska ha tillgång till internet eftersom det inte är meningen att de ska bo här så länge. Det är samma sak med tv. De får inte ha tv eftersom då ska de betala licens och det gör de inte. Men i Guldsmedshyttan har vi familjer som bott länge och som har barn som studerar och eftersom det inte medför några kostnader för vare sig oss eller Libo så bestämde vi att de kan få ha internet.

Läs också Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Hyresvärden slängde Peters alla saker: "Min pensionärsdröm har gått i kras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.