Annons

Avkastningskrav till kommunen står fast efter dom

Flen Flens Bostads AB:s avkastningskrav till kommunen kommer även i fortsättningen att ligga på två procent. Det slår förvaltningsrätten fast i en färsk dom.

Den 28 april beslutade kommunfullmäktige i Flen att anta ägardirektiv för Flens Bostads AB. 

Det innebär bland annat att bolagets avkastningskrav till kommunen ska uppgå till två procent.
Men beslutet överklagades av bostadsbolaget Sofielunds Fastigheter, med fastigheter i Flen, Malmköping och Vingåker, som tycker att avkastningskravet är alldeles för lågt och yrkade på att det ska upphävas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I överklagandet till förvaltningsrätten skriver bolaget att avkastningskravet strider mot lagen och utgör ett otillåtet statsstöd.

Sofielunds Fastigheter anser inte att ett avkastningskrav på två procent är marknadsmässigt och tycker inte att Flens kommun fört fram några övertygande argument för det enligt dem låga kravet.

Annons

I överklagandet skriver bolaget vidare att på en ort som Flen, som under lång tid haft minskande befolkning, ingen nyproduktion av fastigheter och ett helt dominerande kommunalt fastighetsbolag, borde avkastningskravet för 40-60 år gamla fastigheter ligga på mellan sex och tio procent. Enligt bolaget är lämpliga avkastningskrav för Flens Bostads AB sju procent för det befintliga fastighetsbeståndet, sex procent på totalrenoveringar och fem procent på nyproduktion.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

Men Förvaltningsrätten i Linköping tar inte hänsyn till Sofielunds Fastigheters argument utan väljer att avslå överklagandet. Domstolen tycker inte att Sofielunds Fastigheter lyckats visa på att avkastningskravet inte är marknadsmässigt, och pekar på att bolaget har utgått från direktavkastning när man gjort sin kalkyl. Eftersom ägardirektivets avkastningskrav inte är angett som direktavkastning går det inte att jämföra med det material Sofielunds Fastigheter tagit fram, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Sofielunds Fastigheter kommer inte att överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

Annons

– Vi bedömer att vi inte kommer att få någon ändrad bedömning i kammarrätten, skriver bolagets vd Rolf Lydahl i ett mejl.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.