Annons

Avslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: ”Trodde de var noga med att följa lagen”

Borås Avslöjandena om att Bostäder i Borås kan ha slutit olagliga avtal och betalat ut höga konsultarvoden chockar Hyresgästföreningens representant Abdirahman Jama: "Jag trodde att ett så etablerat bolag var noga med att följa lagen och se till att hantera sina pengar varsamt"
Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.
Foto: Bostäder i Borås / Karin Gistedt
Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.

Det stormar om Borås kommunala hyresvärd Bostäder i Borås. I en granskning som Borås Tidning gjort visar det sig att bolaget slutit avtal för miljoner som kan vara olagliga. Att man anlitat en IT-konsult som, bara i år, kostat bolaget 1,3 miljoner kronor och att samma företag fakturerat Bostäder på över 15 miljoner sedan 2014.

Granskningen visar även att bolagets vd, Mikael Hansson, fått en elbilsladdare installerad vid sin villa. Fakturan för laddaren betalades av Bostäder i Borås, och attesterades av Mikael Hansson själv. Ett förfarande som han nu erkänner blivit fel och som han nu efter, tidningens granskning, betalat för själv. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Uppgifterna chockade

Abdirahman Jama bor i stadsdelen Norrby, i en av Bostäders lägenheter. Han är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen och sitter med i förhandlingsdelegationen. Alltså den grupp som förhandlar om exempelvis nya hyror för bolagets drygt 7 000 lägenheter.

– Jag blev faktiskt chockad när jag läste om hur det gått till inom Bostäder. Jag trodde att ett så stort och etablerat bolag var noga med att följa lagar och regler, säger Abdirahman Jama, som säger att andra han talat med reagerat på liknande sätt.

Enligt Borås Tidning har Bostäder i Borås upprepade gånger ingått avtal som överstigit den så kallade direktupphandlingsgränsen och att man därmed kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Annons
Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

Efter granskningen har bolaget själv erkänt att man ”…hittat 17 avtal där det saknas korrekta upphandlingsunderlag, varav fyra har avslutats”. Samt att man nu startat en intern utredning för att ställa eventuella felaktigheter till rätta. 

Abdirahman Jama tycker att det är bra att Borås Tidning granskat Bostäder och han välkomnar den internutredning som nu ska ske.

Hur tror du att hyresgästerna påverkas av det som skett? 

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

– Det är olyckligt när det finns en misstanke om att bolagets pengar inte hanterats på ett klokt och varsamt sätt. För Bostäder har ingen annan inkomst än den de får in av sina hyresgäster, säger Abdirahman Jama.

”Viktigt att inte behöva tvivla på motpart”

Inom kort kommer Bostäder troligen att vilja förhandla om hyreshöjning inför 2024. Då kommer Abdirahman att sitta vid förhandlingsbordet. I fjol ville Bostäder höja hyran med 7,1 procent. Motiveringen var bland annat ökade kostnader och stigande räntor.

Annons

Efter förhandling med Hyresgästföreningen landade höjningen på 4,3 procent. Hur högt Bostäders yrkande kommer att bli i år är ännu oklart. Men på andra håll har yrkanden yrkanden runt 10 procent kommit in.

– I en förhandling vill man naturligtvis inte behöva tvivla på att allt går rätt till hos motparten. Men det är klart att man undrar när sådana här uppgifter kommer fram, säger Abdirahman Jama och tillägger:

– Det råder tuffa tider. Många hyresgäster har svårt att få ekonomin att gå ihop och oroar sig därför över kommande hyreshöjningar. I det läget är det viktigt att känna förtroende för sin hyresvärd och vilka beslut de tar.

Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.