Annons

Bäckeforsborna gick man ur huse

Bengtsfors Bengtsfors kommun vill veta hur invånarna vill bo i framtiden och vilka önskemål de har om sitt samhälle. Invånarna i Bäckefors pratade i klartext.
Foto: Minna Ulin
Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, Per Eriksson (S), pratade med Viveca Solvang om framtidens Bäckefors.

Intresset för att träffa politiker och tjänstemän var stort när det var dags för Bengtsfors kommuns sista idéseminarium på temat framtidens boende i går kväll. Stolarna räckte först inte till i Bäckefors samlingslokal Bäckegården. På schemat stod information och idéutbyte.

Många mötesdeltagare anser att Bäckefors är satt på undantag, att centralorten Bengtsfors får alla fördelar. MayLis Svensson, engagerad Bäckeforsbo, började mötet med ett bildspel som visade på förfallna områden i samhället.
– Ska det se ut så här, frågade hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En nagel i ögat på många är hyreshuset på Gamla Bruksgatan, i folkmun kallat Långholmen, som sedan länge är tömt på hyresgäster i väntan på rivning. Nu står huset med igenspikade fönster och bråte runt om.
– Någon borde kunna städa upp, det ska inte behöva se ut så här även om huset ska rivas, sa MayLis Svensson.

Även Viveca Solvang hade Långholmen som största anledning till att besöka mötet. Hon bor granne med hyreslängan på Gamla Bruksgatan.
– Det ser förfärligt ut, det känns som en slum, säger hon.

Annons

Redan 2010 kunde Hem & Hyra berätta att Bengtsfors kommun köpt hyresfastigheten. Anledningen var att man ville riva huset och skapa en trafiksäker infart till Bäckefors. Men processen har överklagats och än står huset alltså kvar. Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) kunde meddela att en dom kring rivningen väntas den 16 april.

Läs ocksåBostadsbolag töms på miljoner

På mötesagendan fanns också nyheter på boendefronten. Till exempel att det nu är möjligt att bygga trygghetsboende i Bäckefors tack vare arbetet med detaljplanen. På Methers väg har Bengtsforshus testat modellen i blygsam skala med kaféverksamhet för de äldre några gånger i månaden.
– Den verksamheten ska vi utöka, sa Pär Nilsson, samordnare på Bengtsforshus.

Kvällen avslutades med fika och möjlighet att ställa frågor till politiker och tjänstemän på plats. Den som ville fick också lämna skriftliga idéer, vilket många gjorde. Nästa steg i processen för kommunen blir nu att sammanställa kommuninvånarnas idéer.

Gårdagens möte var det sjunde och sista i en serie träffar som Bengtsfors kommun arrangerat under våren. Ingenstans har så många slutit upp, runt 120 personer kom till Bäckefors.

Annons
Läs ocksåNej till sänkt hyra i Halmstad – HFAB vill istället höja

RELATERAT MATERIAL 
Hem & Hyras artikel om att familjer i Bäckefors oroas av tung trafik genom samhället.
Bengtsfors säkerhetschef dömd för att ha skruvat igen dörrar på hyreshuset på Gamla Bruksgatan.

Bengtsfors kommuns nyhet om upprustning av torget och Gamla Bruksgatan i Bäckefors (extern länk).

Läs också Bostadsbolag töms på miljardbelopp Bäckeforsrivning ännu oklar Beslut om kontrakt i Bäckefors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.