Annons

Bäckeforsrivning ännu oklar

Bengtsfors Nyligen beslutade hyresnämnden att det sista hyreskontraktet på Gamla Bruksgatan upphört. Men en tidigare hyresgäst överklagar. Mannen hävdar att han inte kallades till mötet.

Bengtsfors kommun har planerat att riva det slitna hyreshuset på Gamla Bruksgatan i Bäckefors sedan februari 2010. Kommunen stötte tidigt på patrull från en tidigare hyresgäst. Han anser inte att uppsägningen gått rätt till. Kommunen vände sig till exempel inte till hyresnämnden när det blev en tvist om frågan.

Den 17 november tog hyresnämnden upp frågan och bestämde under sammanträdet att kommunens uppsägning gäller.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den tidigare hyresgästen var inte på plats. Nu har han överklagat beslutet. Enligt mannen kallades han inte till mötet och fick därmed ingen möjlighet att föra sin talan. ”Först i efterhand, efter det att jag erhållit beslutet, fick jag reda på att ett sammanträde ägt rum” skriver han i överklagandet.

Annons

Hyresnämnden är ansvarig för att kalla parterna. Det ska ske skriftligt, men inte nödvändigtvis i en rekommenderad försändelse. Så kallad förenklad delgivning är ett vanligt förfarande. Det innebär att nämnden skickar kallelsen med vanlig post och nästa arbetsdag skickar ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats.

Enligt Lena Larsson, handläggare på hyresnämnden, har den tidigare hyresgästen i Bäckefors skrivit på informationen om att förenklad delgivning kommer att ske i frågor som rör ärendet. Men mannen hävdar i sitt överklagande att inte fått vare sig kallelse eller kontrollmeddelande.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Nu blir det Svea hovrätt som får avgöra frågan.

Fakta: Bäckeforsturerna i korthet

Hösten 2009 gick en privatvärd i Bäckefors i konkurs och fem hyreshus såldes på auktion. Bengtsfors kommun betalade drygt en miljon kronor för fastigheterna som ligger på Gamla Bruksgatan 3 till 9 med 20 lägenheter. Syftet var att riva.
I november 2010 sa kommunen upp hyresgästerna. Men några av dem vägrade lämna huset.
Våren 2012 fattade Bengtsfors säkerhetschef beslut om att skruva igen dörrar till två bostäder i hyreshuset. Han fälldes för egenmäktigt förfarande i Vänersborgs tingsrätt året efter.
I januari 2014 stämde Bengtsfors kommun en av de tidigare hyresgästerna. Kommunen ville ha hyra för den tid mannen bott kvar utan att betala och att tingsrätten skulle bestämma att hyreskontraktet hävs. Men domen gav bara kommunen rätt att få hyra återbetald, totalt 26 500 kronor.
Den 17 november 2014 gick hyresnämnden på kommunens linje. Enligt beslutet upphör kontraktet att gälla.
Men den tidigare hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt. Enligt mannen kallades han aldrig till hyresnämndens möte.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.