Annons

Beslut om kontrakt i Bäckefors

Bengtsfors Hyresnämnden går på Bengtsfors kommuns linje: det sista kontraktet på Gamla Bruksgatan 3-5 upphör. Om det betyder slutet för tvisten med en före detta hyresgäst återstår att se.
Fram tills att det finns en dom som vunnit laga kraft händer ingenting med hyreshuset på Gamla Bruksgatan.

Turerna kring hyresfastigheten på Gamla Bruksgatan i Bäckefors har varit långa och många. Det började i februari 2010. Då köpte Bengtsfors kommun hyreshuset på exekutiv auktion sedan den förre ägaren gått i konkurs. Syftet var att riva huset och räta ut infartsvägen till samhället, för att skapa en mer trafiksäker miljö.

Men inget har hänt, till mångas förtret. När kommunen ordnade möte om framtidens Bäckefors slöt invånarna upp och flera tog upp hyreshuset på Gamla Bruksgatan som ett problem. Fastigheten, som i folkmun kallas Långholmen, är förfallen och övergiven.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Anledningen till att huset står kvar är att en av de tidigare hyresgästerna inte alls var beredd att flytta när kommunen startade processen med uppsägningar hösten 2010. Han lämnade sin lägenhet först i april 2012, efter att vattnet stängts av i huset.

Han fick en annan lägenhet via kommunen, men är fortfarande skriven på Gamla Bruksgatan. Och han fortsätter att ta strid. Enligt mannen har inte uppsägningen gått rätt till, eftersom tvisten inte avgjorts av hyresnämnden.

I dag hamnade frågan hos hyresnämnden, men då dök inte mannen upp. Mötet blev kort och beslutet fattades på plats: kommunen får igenom sitt krav om att hyreskontraktet ska upphöra.

Annons
Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Advokat Allan Sarenmalm, som företräder Bengtsfors kommun, beklagar att mannen inte dök upp på sammanträdet.
– Jag hade ambitionen att träffa honom och göra upp alla affärer på en gång, säger han.

Hyresnämndens beslut går att överklaga till den 8 december. Allan Sarenmalm räknar med att det sker.
– Han har överklagat allt hittills, så varför skulle han inte överklaga detta.

Hem & Hyra har inte lyckats nå den tidigare hyresgästen för en kommentar.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

RELATERAT:

Annons

Hyreshus i Bäckefors riskerar rivning 

Fälls för igenskruvade dörrar 

Fakta: Bäckeforsturerna i korthet

Hösten 2009 gick en privatvärd i Bäckefors i konkurs och fem hyreshus såldes på auktion. Bengtsfors kommun betalade drygt en miljon kronor för fastigheterna som ligger på Gamla Bruksgatan 3 till 9 med 20 lägenheter. Syftet var att riva.
I november 2010 sa kommunen upp hyresgästerna. Men några av dem vägrade lämna huset.
Våren 2012 fattade Bengtsfors säkerhetschef beslut om att skruva igen dörrar till två bostäder i hyreshuset. Han fälldes för egenmäktigt förfarande i Vänersborgs tingsrätt året efter.
I januari 2014 stämde Bengtsfors kommun en av de tidigare hyresgästerna. Kommunen ville ha hyra för den tid mannen bott kvar utan att betala och att tingsrätten skulle bestämma att hyreskontraktet hävs. Men domen gav bara kommunen rätt att få hyra återbetald, totalt 26 500 kronor.
Den 17 november 2014 gick hyresnämnden på kommunens linje. Enligt beslutet upphör kontraktet att gälla.
Men den tidigare hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt. Enligt mannen kallades han aldrig till hyresnämndens möte.

Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.