Annons

Barbro firar 65 år hos Uddevallahem

Uddevalla Trogna hyresgäster är värda att fira. Så Uddevallahems mest trogna bjöds in på fest i rådhuset. Mesta jubilaren var Barbro Gabrielsson som bott hos bolaget i 65 år.
, , , ,

Barbro Gabrielsson minns precis hur det var när hon och maken flyttade in i det alldeles nya huset på Håljutegatan. De hade fått sin lägenhet, en tvåa, dit de flyttade med sina små tvillingflickor.

– Det var lite trångt, men alldeles nytt, säger Barbro.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Senare fick familjen en trerumslägenhet i samma hus, så flytten har inte gått så långt under dessa 65 år.

– Jag har trivts väldigt gott där, säger Barbro Gabrielsson. Och jag trivs fortfarande. Vi är ganska många i huset som bott där i många år, även om jag bott längst.

Hon höll på att missa jubileumsfesten, då kontraktet tidigare stått i makens namn. Men det är nu korrigerat och Barbro fick sin inbjudan till festen.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Bredvid henne sitter Maud Olsson. Hon har varit Uddevallahem trogen i många år och sedan 1986 bor hon på Skogslyckan.

– Det är min första och enda lägenhet, säger hon. Jag kom dit och tittade, såg utsikten och bestämde mig för den direkt.

Annons

Hon berättar målande om sin utsikt, hur hon ser från Gustafsberg, över Uddevallabron och vidare över Kasen och bort mot Sanders dalar från sin lägenhet på femte våningen.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

– Den utsikten tröttnar jag aldrig på, säger hon. Jag ser det bästa av Uddevalla.

Det var andra gången Uddevallahem bjöd in sina trogna hyresgäster till firande i rådhuset. De här första gångerna har man bjudit in alla som bort i 30, 40 och 50 år, samt de som bott längre. Alla fick varsin nål med antalet år på. Då det inte fanns någon 65-årsnål fick Barbro Gabrielsson nöjda sig med en 50-årsnål att sätta på tröjan.

Det blir ett väldigt trevligt samtal vid bordet, där Barbro och Maud genast finner varandra och pratar om förändringarna i bostadsområdet.

– Ja, numera är det ingen trängsel vid mattpiskställningen, säger Maud och skrattar gott.

Och Barbro säger att när familjen flyttade in på Håljutegatan för 65 år sedan var det väldigt gott om barn i huset. Det var mycket barnröster och många var hemma på dagarna i området.

Annons

Förutom kaffekalas var Uddevallakännaren Stefan Bergendahl inbjuden för att hålla föredrag om Uddevallas bostadsområden genom åren. Han berättade om allt från raggarkravaller på Kungstorget 1966, och får Johnny Karlsson, från Hyggestråket att nicka instämmande, och erkänna att han faktiskt var med när det hände.

Stefan Bergendahl visade bilder av Skogslycketorget, hur det såg ut 1966 och hur det ser ut idag. Frisör Astor Karlsson, som har sin salong på torget sedan 40 år tillbaka har sett utvecklingen och förvandlingen, hur torget förändrats både med utbud och utseende, från en kal öppen plats till en lummig, grönskande oas. Men också förvandlingen från ett centrum där flera butiker, bank och post försvunnit.

— Men det är väldigt fint på torget numera, säger Maud Olsson.

 

 

Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.