HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bekämpning av vägglöss dröjde flera månader

Karlskrona Ekhlas Khazaali drar upp byxbenet och blottar sin rödprickiga hud.Det är vägglössen som bitit henne så illa och nu kan hon inte sova och har fått psykiska problem.
Familjen bor tillfälligt i en pytteliten etta med kokskåp. Där sover de, två vuxna och två små barn, på en soffa och två madrasser på golvet.
– Den här lägenheten är väldigt liten. Barnen gråter ”mamma, vi vill tillbaka till lägenheten”, berättar Ekhlas Khazaali.
– För fyra månader sedan gick jag till PBA och sa till om lössen. Det hände ingenting, säger Gassan Ali, pappan i familjen.
 
Nu har Nomor varit där och sprutat bekämpningsmedel två gånger och en gång till är inbokad. Men saneringen började först i slutet av oktober, månader efter att problemen började.
– Man ska ta problemet på allvar och man ska ta tag i det med en gång, säger Magnus Bergsten, operativ driftschef på Nomor.
Ju längre tid som går, desto svårare blir det nämligen att bekämpa vägglössen. En hona lägger 200 ägg och väntar man då kommer det att bli en explosionsartad ökning.
 
Hyresvärden PBA:s vd Rasmus Rasmussen säger först att det hela inte verkar ha gått rätt till, men att bolagets vilja är att sanering ska påbörjas inom en vecka. Ansvaret ligger naturligtvis på dem.
När han får veta vilket fall det rör sig om säger han:
– Tyvärr har den här familjen drabbats väldigt hårt.
Missförstånd har lett till att bekämpningen inte gått till på ett optimalt sätt. 

Fakta: Vägglöss


En vuxen vägglus är 4–5 millimeter lång, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gulbrun till rödbrun efter det att den sugit blod.
De håller gärna till i sängen nära sitt värddjur människan. Får de inte mat kan de ligga i dvala upp till 1,5 år.
Syns de inte med blotta ögat är spillningen, små svarta fläckar, ett tydligt spår.Källa: Anticimex, Nomor

Läs också Jurist om vägglusinvasionen: "Hyresgästerna har rätt till skadestånd" Hans, 81, om lusinvasionen: ”Det kryllade överallt i sängen" Hyresgäst i vägglusdrabbade huset: "Psykiskt jobbigt" Vägrade hjälpa värden utrota vägglöss - tvingas flytta Lössinvasion – 45 lägenheter i samma hus drabbade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.