HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Billigaste korridoren i norr

Norrbotten Det skiljer drygt 1 000 kronor i månaden mellan de olika korridorboendena i Norr- och Västerbotten. Det visar Hem & Hyras undersökning.
Foto: Anneli Lundmark
Nelly Hallbäck, Hanna Ahlin, Matilda Granström, Jonathan Lindholm och Richard Stålnacke Larsson träffas för en stund i allrummet på Staregatan. Det är bara tjejerna som bor just här, men alla är studenter.

Det är middagsdags på Staregatan i Skellefteå. Det donas för fullt i köket som också är allrum.

I soffan sträcker Richard Stålnacke Larsson ut sig. Han är bara på besök. Han delar en studentlägenhet på Anderstorp.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

– Jag pluggade tidigare i Umeå, men kom in på en ny utbildning här. Jag visste ingenting om Skellefteå, säger Richard.

Att han skulle få bostad per omgående var en överraskning.

– Jag bara gick in på Skebos webb och där fanns det ledigt.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Skebo och Skellefteå kommun har infört en bostadsgaranti för alla som studerar på högskolan. Här får du bostad utan att ens ha stått i kö.

Studentbostäderna är dessutom de billigaste i Norr- och Västerbotten. Men för de boende på Staregatan verkar hyran inte vara det viktigaste. Att man är garanterad bostad smäller högre och Skellefteå är den enda kommun i de två länen som har bostadsgaranti.

– Jag kommer från Lund och där verkar det vara helt hopplöst att få bostad. Folk tältar till och med och jag hörde att någon hade fått sova på rektorns soffa, säger Hanna Ahlin.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Billigaste hyran alla kategorier? Den har nog Richard som delar studentlägenhet. Han betalar 1 764 kronor i månaden. Då ingår bredband.

Kommun Adress Hyra/kvm/år Hyra/mån Storlek kvm Kök
Skellefteå Staregatan 1047 2252 21,5 gemensamt
Skellefteå Villagatan 1087 2524 23,2 gemensamt
Umeå Fysikgränd 1186 2490 19,6 gemensamt
Luleå Vänortsvägen 1268 3171 25 kokskåp
Kiruna Skyttegatan 1276 3318 26 gemensamt
Luleå Porsögården 1289 2798 21,7 kokskåp
Umeå Rullstensgatan 1385 2714 21 gemensamt
Kiruna Geologgatan 1648 3149 19,1 gemensamt
Fakta: Korridorboende

Alla boenden i vår undersökning har tio månaders hyra.Boendena ägs av orternas kommunala bostadsbolag.I samtliga korridorer har hyresgästerna eget toalett och dusch förutom på Skyttegatan i Kiruna där man delar dusch. Men där finns även en bastu.Internet ingår i hyran i korridorerna i Luleå och Skellefteå.Studentkorridorerna är byggda mellan 1967, Fysikgränd på Ålidhem i Umeå, och 1994 Geologgatan i Kiruna. 2010 totalrenoverades studentboendet på Skyttegatan i Kiruna.Piteå är inte med i sammanställningen eftersom det inte finns något korridorboende där.

Läs också Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.