HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Blocketbedragaren i Värmland åtalad

Karlstad En 22-årig värmlänning som lurat bostadssökande i Karlstad och Stockholm med falska bostadsannonser på Blocket har åtalats för 20 fall av bedrägeri. På två månader lyckades han lura till sig närmare 235 000 kronor.
Foto: Flickr/Comparitech.com
Huge Bostäder sade under 2019 upp 200 hyresgäster som misstänks ha hyrt ut lägenheter olovligt i andrahand.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om den nu åtalade 22-åringen. Så sent som hösten 2017 dömdes han till skyddstillsyn för liknande bedrägerier som de han nu är misstänkt för. Han fick bland annat genomgå ett behandlingsprogram med rollspelsövningar för att ändra sitt beteende.

Det verkar inte ha lyckats.

Läs ocksåBostadsbedragare lurar även Blocket

Straffet skulle enligt domstolshandlingar vara avtjänat 22 november i höstas. Men bara några dagar innan återföll värmlänningen i sin kriminalitet när han la ut en falsk lägenhetsannons på Blocket.

De första brotten är daterade till 10 till 11 november enligt domstolshandlingarna. Under dessa dagar ska mannen enligt åtalet ha lurat två bostadssökande på 5 400 respektive 16 200 kronor.

Annons

Därefter följer flera bedrägerier och försök till bedrägerier. Totalt har mannen lyckats lura 20 personer på 232 150 kronor mellan november 2018 och januari 2019.

Läs ocksåMan häktad efter bedrägerier på Blocket

De flesta bedrägerierna gäller en lägenhet i Karlstad, men 22-åringen har under januari även lagt ut falska annonser på en lägenhet i Stockholm.

Som mest har en bostadssökande betalat in 18 000 kronor till värmlänningen. Den summan gäller lägenheten i Karlstad.

Annons

På adressen där den annonserade lägenheten i Karlstad uppges ligga, har 22-åringen bott fram till i somras. Men under hösten skrev han sig på adressen igen, trots att han inte bodde där längre. Allt för att det skulle framstå som att han verkligen hade tillgång till lägenheten han utgav sig för att vilja hyra ut om någon googlade hans personuppgifter.

Läs ocksåMisstänkt bedragare bakom Blocket-annons i Karlstad

Eftersom mannen lämnade ut både mobilnummer och personnummer var det aldrig några tveksamheter vem den misstänkte 22-åringen var, dock visste polisen länge inte var han befann sig eftersom han själv varit bostadslös. När polisen väl hittat värmlänningen och kallade honom till förhör gick han lite otippat självmant till polisen. Efter förhör anhölls han och häktades för de misstänkta brotten.

Läs också Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.