Annons

Blygsam hyreshöjning i Sotenäs

Sotenäs 20 kronor i månaden. Så mycket mer kommer det att kosta att hyra en tvåa med en månadshyra på 4 465 kronor av kommunala Sotenäsbostäder.

Sotenäsbostäder ville höja hyrorna med i genomsnitt 1,21 procent. Men efter förhandling med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 0,45 procent. Björn Karlsson är förhandlaren som företrädde hyresgästerna. Han säger att ”förhandlingsklimatet varit gott” samt att detta bidrog till en ”lösningsorienterad sittning”. 

– Efter flera bud fick vi till en överenskommelse som tillåter bolaget att bibehålla förvaltningskvalitén samtidigt som underhållet håller samma nivå, säger Karlsson, och poängerar hur viktigt det varit att ha med de boende själva i förhandlingen. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Tack vare deras synpunkter fick vi god vetskap om bolagets förvaltning, säger han.

Annons

För en hyresgäst som i dag betalar 4 465 kronor för en tvåa innebär uppgörelsen en höjning med 20 kronor i månaden eller 240 kronor under ett år. 

Om du är nyfiken på vilka hyresuppgörelser i Västra Götaland som är klara så hittar du en lista här.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

En lista över yrkandena i regionen hittar du här.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Blygsam hyreshöjning i Sotenäs

Sotenäs Nu har Sotenäsbostäder och Hyresgästföreningen förhandlat hyrorna för nästa år. De höjs med knappt 1,5 procent, vilket är nästan hälften av vad bolaget begärde.
Foto: Minna Ulin
Valberget i Kungshamn, ett av Sotenäsbostäders områden.

Det räckte med en enda sittning innan 2014 års hyror för Sotenäsbostäders drygt 1 100 lägenheter var klara. Bostadsbolagets ursprungliga krav på 2,81 procent blev till en höjning på 1,45 procent.

Nästan en halvering, men det bekymrar inte Sotenäsbostäders vd Mattias Jakobsson.
– Egentligen är det något lägre än vi räknat med, men vi kommer troligtvis att klara våra underhållssatsningar ändå. Och uppgörelsen ligger i linje med vad andra fått ut via tvåårsavtal, säger han.
För bolagets del var det viktigt att få klart uppgörelsen tidigt, bland annat för att inte få extrajobb med administrationen av hyresavier.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens förhandlare Björn Karlsson är nöjd med uppgörelsen.
– Företagets ökade underhåll kommer att gynna de boende samtidigt som vi är väldigt nöjda med att ha lyckats pressa ned företagets krav till en rimlig nivå, säger han i ett pressmeddelande.

Sotenäsbostäder och Hyresgästföreningen har gjort en gemensam hyresöversyn, som blev klar förra hösten. Den ligger utanför de vanliga förhandlingarna och innebär ett nollsummespel för bostadsbolaget. För hyresgästerna påverkar översynen olika beroende på hur höga poäng deras område fått. Vissa har fått lägre hyra, andra högre. En första justering gjordes förra sommaren och sommaren 2014 är det dags för etapp två.

Annons

Sotenäsbostäders uppgörelse var den först färdiga i Västra Götaland. Det finns fyra kommunala bostadsbolag med tvååriga avtal, där alltså hyran för 2014 redan är klar. Här hittar du Hem & Hyras lista över höjningar i Västra Götaland. Den uppdateras löpande.

Läs ocksåHel kommun utan ström - så drabbades hyresgästerna

RELATERAT
Läs Hem & Hyras artikel om Första hyreskravet i Bohuslän och Sotenäsbostäders information inför förhandlingarna. Läs också Hyresgästföreningens pressmeddelande om förhandlingsöverenskommelsen.

Annons
Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar" Vattnet steg över Yvonnes storstövlar efter oväder i Kungshamn Vill sälja billigare för att garantera hyresrätter i Bovallstrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.