Annons

Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Malmö Hyresgästföreningen skulle ha aktiviteter under Eurovisionveckan i maj, men backar nu ur. Skälet är bland annat de omfattande demonstrationer som planeras, kopplat till kriget i Gaza, och säkerheten kring protesterna. ”Inte samma fest och glädjeyra”, säger regionordförande Håkan Björkenklev.
Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Foto: Sarah Louise Bennett EBU/Kristina Wahlgren

Malmö stad planerar för folkfest, flärd och glitter i sann Eurovisionanda under hela tävlingsveckan i maj. Och Hyresgästföreningen skulle vara med. Mitt i stan, på Friisgatan, skulle Hyresgästföreningen hysa in sig tillfälligt i en lokal tillsammans med andra föreningar för att synas och locka medlemmar. Quiz och aktiviteter för barn var några av arrangemangen som stod på schemat. Men nu ställer man in.

– Det skulle vara fest och glädje men glädeyran har försvunnit. Allt som tidningarna skriver påverkar så klart, säger Håkan Björkenklev, regionordförande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Håkan Björkenklev
Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne, Håkan Björkenklev

Omfattande demonstrationer planeras

Musiken och festen som skulle prägla Eurovisionfirandet i Malmö har hamnat i skuggan. I stället handlar nu allt om av protesterna kopplat till Israels och landets Eden Golans deltagande. Enligt polisen har det kommit in flera ansökningar om demonstrationer, manifestationer och koranbränning i Malmö under Eurovisionveckan. Artister inbokade till den veckolånga festen i Folkets park i centrala Malmö har hoppat av och nu ställer alltså även Hyresgästföreningen in.

Enligt regionordförande Håkan Björkenklev är skälet bland annat de omfattande demonstrationer som planeras i samband med Eurovision. Arrangörerna av dessa hoppas på tiotusentals deltagare.

Protester i Malmö mot Israels bombningar i Gaza.
Protester i centrala Malmö i november 2023 mot Israels bombningar i Gaza.

För Hyresgästföreningen handlar det om säkerheten kring hela evenemanget.

– Vi ville vara ute och värva nya medlemmar och prata med folk men nu känns det mest som om det blir stök.

Annons

Hyresgästföreningen: ”Svårt garantera säkerheten”

Enligt honom tog Hyresgästföreningen beslutet efter att projektansvariga gjort en risk- och konsekvensanalys.

Vad var det för risker ni såg?

Läs ocksåGalna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägningBild över Malmö och Loreen med vinnarpokalen samt en annons med ockerhyra under Eurovision.

– I första hand handlar det om att vi inte ser någon glädje i det här och att vi inte kommer att nå vår måluppfyllnad. Vi ville vara ute och röra oss bland folk och värva nya medlemmar och vi tror inte att det kommer att gå att genomföra. Folk kommer att vara på sin vakt. Vi märkte dessutom att anställda drog sig ur och inte vill vara med, säger Håkan Björkenklev.

Polisen och Malmö stad säger att säkerheten ska fungera, vad är det som gör just Hyresgästföreningen utsatt?

– Min personliga åsikt är att det svårt att garantera säkerheten fullt ut, säger Håkan Björkenklev.

Annons
Läs ocksåGalna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott"Eurovisionvinnaren Loreen och en hand som håller i en sedelbunt.

Många artister som har hoppat av har gjort det med hänvisning till Israels deltagande – gäller det Hyresgästföreningen också?

– Nej. Det har inte alls legat i vår vågskål. För oss handlar det om att vi inte får ut det vi vill, säger Håkan Björkenklev.

Beskedet att Malmö skulle bli värdstad för Eurovision 2024 kom förra sommaren. I augusti höjde Säpo och NCT, Nationellt center för terrorhot, terrorhotnivån från en fyra på den femgradiga skalan i Sverige. I oktober genomförde Hamas sin terrorattack mot Israel då 1 200 personer dog, enligt israeliska myndigheters siffror. Det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza uppger att 34 200 personer sedan dess har dödats i Israels krig i Gaza.

Artisterna Titiyo, Medina och Dotter har ställt in sin medverkan inför Eurovision i Malmö.
Artisterna Titiyo, Medina och Dotter har ställt in sin medverkan inför Eurovision i Malmö.

Enligt Sveriges radio har mellan 15 och 20 procent av artisterna som varit bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision hoppat av. Det handlar bland annat om Medina, Dotter och Titiyo.

Läs också Inga uppsägningar trots försök att hyra ut till ockerpriser under Eurovision Hyresgäst kan förlora kontrakt efter tillslag mot sexhandel – risk för nya fall under Eurovision Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.