Annons

Vill sälja billigare för att garantera hyresrätter i Bovallstrand

Sotenäs Ska hyreshusen säljas till högstbjudande eller ska en lokal köpare få ta över husen till det pris värderaren sätter? Det är ett hett ämne i Sotenäs kommun just nu. Risken att hyreshusen i badorten Bovallstrand blir fritidsboende gör valet lätt, menar styrelsen för kommunala Sotenäsbostäder.
Foto: Karin Gistedt
Sotenäsbostäder vill sälja några av sina lägenheter i Bovallstrand, för att få loss kapital till att bygga fler lägenheter. Men frågan är vem som ska få köpa?

Det kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder behöver pengar. Ett lokalt företag vill köpa 20 lägenheter i Bovallstrand.

Det är många år sedan det kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder byggde lägenheter i Bovallstrand. Nu vill man bygga nytt, men det krävs pengar och försäljningen av 20 lägenheter kan vara lösningen. Men det har blåst upp till en politisk strid om hur affären ska gå till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ronald Hagbert, är moderat ordförande i Sotenäsbostäder. Han berättar att ett lokalt företag Elektrotjänst Ifwer AB somredan idag har flera lägenheter i kommunen, gjorde en förfrågan om Sotenäsbostäder hade hus till försäljning.
– De gjorde en sondering, lite mer allmänt om något skulle säljas. Och att de då var intresserade, säger Ronald Hagbert.
Då Sotenäsbostäder har mark i Bovallstrand som de vill bygga på, och att bolaget behöver kapital för att kunna sjösätta sina nybyggen, var man villig att sälja sin hyreshus på Munkebergsgatan i Bovallstrand. Det är 20 lägenheter i tvåvåningshus i ett villaliknande kvarter.
– Att vi valde att gå vidare med just den lokala intressenten beror på att vi har stort förtroende för dem som fastighetsägare. Vi vill inte riskera att husen köps av någon som vill spekulera och snabbt gör om lägenheterna till bostadsrätter, säger Ronald Hagbert. Vi vill ha hyresrätter i Bovallstrand och ser detta som en garant för att det får fortsätta vara det.
Men tankarna på den här affärslösningen har kritiserats bland annat Olof Börjesson (C) att det ska göras en försäljning på öppna marknaden. Och andra politiker i fullmäktige har efterlyst mer öppenhet i debatten om försäljningen. Kritik har framförts om att bolagets styrelse försökt mörka affären.

Annons

Men det menar Ronald Hagbert är helt fel:

– Absolut inte. Jag tycker vi har arbetat som vi brukar göra, säger han, och det är en trygg lösning för bostadsbolaget och hyresgästerna.
Ronald Hagbert står fast vid att det är viktigt att husen får fortsätta vara hyresrätter.
Men kan ni kräva garantier av en köpare, att de inte säljer vidare eller ombildar till bostadsrätter?
– Nej, det kan vi inte. Men när det handlar om det aktuella bolaget har de visat att de är seriösa, de är lokala och har flera hyresfastigheter. Det är den garantin vi kan få, säger Ronald Hagbert.
Han säger att det finns andra exempel i Sotenäs kommun där hyreshus sålts och bara några veckor efter försäljningen har hyresgästerna fått besked om att lägenheterna ska omvandlas till bostadsrätter.
– Det vill inte vi i Sotenäsbostäder ska ske om vi säljer, säger han.
Hem & Hyra träffar hyresgästen Sofie Johansson, som bor i ett av husen och som fått information om att husen troligen kommer att säljas.
– Jag har bott här i två år och jag hoppas det får fortsätta vara hyreslägenheter, säger hon. Jag har hört att de som vill köpa är lokala företagare och jag hoppas att det blir så, eftersom de har bra rykte.
Ronald Hagberg hoppas att den nya värdering som ska göras av husen i Bovallstrand är klar snart, så att bolaget kan gå till beslut under våren.
– Sedan det här blev omdebatterat har fler intressenter hört av sig och sagt sig vilja köpa, så vi får se var det tar vägen.
Han betonar att hyresgästerna inte ska behöva känna sig oroliga över vad en försäljning kan innebära.
Sotenäsbostäder har planer på att bygga 25 lägenheter några hundra meter från det nu aktuella bostadsområdet. Dessutom planeras ett 70-tal lägenheter i Väjern samt en ombyggnad av äldreboendet Bankeberg, där det ska bli 30-lägenheter.
– Vi har inte byggt nytt på många år och idag är det drygt två års kö till en lägenhet i Sotenäsbostäder. Så det måste byggas nytt, säger Hagbert. Och då krävs det att vi säljer för att få in kapital.
Hyresgästföreningen säger att den förhandlingsordning som finns för området kommer att gälla, även om det blir ett ägarbyte.
Ulf Hallman, som är Hyresgästföreningens boendeutvecklare och kommuncoach säger att föreningen kommer att ge hyresgästerna information.
Han säger också att det är bra att Sotenäs har som mål att satsa på fler hyreslägenheter framöver, då det finns ett stort behov.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Och Tamari Herdebrant som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen är försiktigt positiv till lösningen att en lokal aktör får köpa husen.

Annons

– Men det som kan kritiseras är att planerna inte varit helt öppna. Sotenäsbostäder borde kanske varit bättre på att berätta om planerna, säger han.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.