Annons

Bostadsbidrag i onödan?

Nyheter Unga utan barn och med låga inkomster har ibland rätt till bostadsbidrag. Men kanske är inte alla som får bidraget egentligen i behov av det? Det visar Riksrevisionens nyligen publicerade granskning av bostadsbidrag.

 

Syftet med Riksrevisionens granskning är bland annat att se om bostadsbidraget leder till marginaleffekter som minskar drivkraften att arbeta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tidigare forskning visar att bostadsbidraget kan leda till mindre incitament att skaffa jobb för familjer med barn. Riksrevisionen har nu kommit fram till att detsamma även verkar gälla gruppen unga utan barn.

Efter 28 års ålder har de inte längre rätt till bostadsbidrag, men undersökningen visar att de i genomsnitt samtidigt ökade sina förvärvsinkomster till följd av att de inte längre var berättigade till bostadsbidrag. Bland unga, med barn, som får bostadsbidrag även efter 28 års ålder fanns inte samma ökning.

Annons

-Resultatet bör tolkas försiktigt, men det talar för att den här gruppen utan barn troligen har ett begränsat behov av bostadsbidraget, säger Nils Lundh, projektledare på Riksrevisionen.

Läs ocksåFler får betala tillbaka bostadsbidrag

I övrigt visar granskningen att bostadsbidraget, precis som det är tänkt, når hushåll med de lägsta inkomsterna. Men eftersom stödet inte har hängt med i samhällets inkomst- och kostnadsutveckling är allt färre hushåll berättigade till bidraget och för dem som får stödet ger det mindre hjälp än tidigare.

Av undersökningen framkommer också att bidraget i lägre utsträckning än tidigare hjälper bidragsmottagaren över gränsen för vad som anses vara låg ekonomisk standard. Värst drabbas sammanboende med barn. Cirka hälften av dem med bostadsbidrag har även ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag.

Annons

-Eftersom ekonomiskt bistånd ger högre marginaleffekter vore det olyckligt om fler hushåll behöver ekonomiskt bistånd samtidigt med bostadsbidrag, säger Nils Lundh, projektledare på Riksrevisionen.

Läs ocksåFärre fick bostadsbidrag

Riksrevisionen rekommenderar därför bland annat regeringen att se över hur fördelningsmässigt träffsäkert bostadsbidraget är för att nå sammanboende med barn.

Fakta: Så söker du bostadsbidrag
Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och av unga under 29 år med låga inkomster.

Storleken beror på inkomstnivån, bostadskostnader och antal barn.

För att få en preliminär bedömning av ifall du har rätt till bostadsbidrag går det att fylla i Försäkringskassans ”Kassakollen” här.

Glöm inte att meddela om du får högre inkomst efter att bostadsbidrag har beviljats. Annars kan du bli skyldig att betala tillbaka en del av bidraget långt senare.

Pensionärer med låga inkomster kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Det ansöker man om via Pensionsmyndigheten. Läs mer om det här.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.