Annons

Bostadsbolag satsar på kompakta lägenheter

Nyheter Högt i tak och låg hyra, närmare bestämt uppåt fyra meter och under 5 000 kronor i månaden - så vill ett bostadsföretag lösa lägenhetsbristen i Helsingfors.
Foto: Tuomas Uusheimo, Sato
, , ,

Det finländska bostadsbolaget Sato har designat lägenheter på bara 16 kvadratmeter med ett sovloft på sex kvadratmeter och det som inte ryms inuti dem går att hitta utanför ytterdörren.

– Utrymmet för de boende utökas genom gemensamma utrymmen, som ett rum i gatuplanet som kan användas som kafé, men även en rymlig terrass- och bastudel på övervåningen, säger Miikka Karjaluoto på Sato.

Studio homes, som konceptet kallas, kom till efter att man konstaterat att 80 procent av alla hushåll i Finlands huvudstad består av en eller två personer.

– Med Studio homes kan Sato erbjuda hyreslägenheter till ett pris som inte finns på dagens marknad. Månadshyran för en nybyggd lägenhet blir omkring 500 euro, säger Karjaluoto.

Konceptet ska visas upp på sommarens bostadsmässa i Vanda, men hurudvida lägenheterna kommer att massproduceras beror en del på hur flexibla myndigheterna är avseende byggnormerna, säger företagets kommunikationschef Monica Aro.

– Bristen på lägenheter, särskilt små sådana, begränsar tillväxten och utvecklingen av Helsingforsområdet, men försöken att öka utbudet av små funktionella bostäder har sinkats av byggnormerna.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.