Annons

Bostadsministern lovar att röja i överklagandedjungeln

Nyheter Överklagandeprocessen ska bli betydligt snabbare, lovar bostadsministern. Regeringen ska lägga fram ett lagförslag som tar bort en av instanserna.

– Vi tänker inom mycket kort att presentera ett lagförslag som kommer att  kapa överklagandeprocesstiden med upp till ett halvår, säger Mehmet Kaplan (MP).

Bostadsministern lovade detta vid två tillfällen under tisdagen – först vid ett frukostseminarium om bostadsbristen som HSB arrangerade och någon timme senare i samband med en nationell konferens i regi av de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation Sabo.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kaplan är inte förvånad över att byggärenden tar lång tid när de dras genom länsstyrelserna, mark- och miljödomstolarna samt mark- och miljööverdomstolen. Regeringens mål är att en av instanserna ska bort. Kaplan gick inte in på vilken, men sa tidigare i år till tidningen VVS-Forum att det handlar om länsstyrelserna.

Annons

– Det finns en nivå som kan tas bort utan att äventyra rättssäkerheten, nämligen länsstyrelsen. Min förhoppning är att vi på så vis kan kapa några månader i processen genom en regeringsförordning, sa han till tidningen.

Samtidigt finns även andra problem när det handlar om att ta fram nya bostäder, sa Kaplan under HSB:s frukostseminarium.

Annons
Läs ocksåDanderyd i botten på listan – bygger inga nya hyresrätter närmsta åren

– Vi har en flaskhals. Det finns inte hur många planarkitekter som helst. Det behöver utbildas sådana.

Läs också Granne överklagade bryggeri – fick rätt Tingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten Louise jobbar heltid – tvingas sova på bäddsoffa Även högutbildade har blivit trångbodda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.