Annons

Bostadsministern lovar att röja i överklagandedjungeln

Nyheter Överklagandeprocessen ska bli betydligt snabbare, lovar bostadsministern. Regeringen ska lägga fram ett lagförslag som tar bort en av instanserna.

– Vi tänker inom mycket kort att presentera ett lagförslag som kommer att  kapa överklagandeprocesstiden med upp till ett halvår, säger Mehmet Kaplan (MP).

Bostadsministern lovade detta vid två tillfällen under tisdagen – först vid ett frukostseminarium om bostadsbristen som HSB arrangerade och någon timme senare i samband med en nationell konferens i regi av de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation Sabo.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kaplan är inte förvånad över att byggärenden tar lång tid när de dras genom länsstyrelserna, mark- och miljödomstolarna samt mark- och miljööverdomstolen. Regeringens mål är att en av instanserna ska bort. Kaplan gick inte in på vilken, men sa tidigare i år till tidningen VVS-Forum att det handlar om länsstyrelserna.

Annons

– Det finns en nivå som kan tas bort utan att äventyra rättssäkerheten, nämligen länsstyrelsen. Min förhoppning är att vi på så vis kan kapa några månader i processen genom en regeringsförordning, sa han till tidningen.

Samtidigt finns även andra problem när det handlar om att ta fram nya bostäder, sa Kaplan under HSB:s frukostseminarium.

Annons
Läs ocksåDanderyd i botten på listan – bygger inga nya hyresrätter närmsta åren

– Vi har en flaskhals. Det finns inte hur många planarkitekter som helst. Det behöver utbildas sådana.

Läs också Granne överklagade bryggeri – fick rätt Tingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten Louise jobbar heltid – tvingas sova på bäddsoffa Även högutbildade har blivit trångbodda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.