Annons

Bullerstörd familj fick rätt i hovrätten – ska få en kvarts miljon av värden

Stockholm En kvarts miljon kronor i nedsatt hyra på grund av buller. Det får en familj på Sveavägen som levde i byggbuller under tre års tid då ett helt hotell byggdes på innergården. Värden överklagade till hovrätten, som nu ger hyresgästerna rätt.
Foto: Roger Rosenlund
Utsikten mot innergården tidigt 2017. Och det bullriga arbetet pågick länge efter det.

Fallet Sveavägen 108 är en långkörare som pågått i över fem år. Det hela började med att värden, bostadsföreningen Apelträdet, beslutade att bygga ett hotell på innergården. Bullret satte igång 2016 med rivning av en bassäng som tillhörde det gamla Sveabadet. Efter det fick hyresgästerna leva med byggbuller och byggdamm under de tre år som det tog att bygga hotellet.

Hem & Hyra har skrivit om turerna genom åren, som har bestått av anmälningar i olika instanser från både fastighetsägare och hyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsföreningens företrädare Richard Ghneim har tidigare sagt till Hem & Hyra att det är svårt att bygga i stan utan störningar, och att han då hoppades på att hotellbygget skulle bli klart på ett år.

”Vi bygger ett hotell. Folk borde vara glada att det byggs och det går inte att bygga i stan utan störningar.”

Bygget tog tre år. I december 2019 kom en tingsrättsdom som gav en bullerstörd familj i huset rätt till ersättning för byggbullret, en rejäl kompensation där familjen enligt domen ska få 265 000 kronor i nedsättning av hyra, vilket motsvarar hälften av alla inbetalda hyror sedan 2016. Paret har vittnat om hur familjen har blivit sjuk av situationen – mamman har fått stress- och utmattningssymptom och hörselskador av det långvariga oväsendet.

Annons
Läs ocksåBarnfamiljen vann i tingsrätten - får kvarts miljon för byggbuller

Hyresvärden, bostadsföreningen Apelträdet, tvingas dessutom betala ytterligare drygt 216 000 kronor för familjens rättegångskostnader.

Fastighetsägaren har hela tiden bestridit att det har förekommit störningar i den omfattning som hyresgästerna beskrivit. De överklagade tingsrättens dom till hovrätten.

Nu, drygt ett år senare, kom hovrättens dom, som går helt på tingsrättens linje och ger hyresgästerna rätt i att bygget och hanteringen av hyresgästerna inte skötts som det ska.

– Det är absolut en delseger för hyresgästerna, men det är inte dags att ropa hej riktigt än, då vi inte vet om ärendet går vidare till Högsta domstolen, säger Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, och juridiskt ombud för paret.

Annons

Sista dagen för att överklaga är den 12 mars, nu på fredag.

– Hovrättens beslut kommer att överklagas, säger hyresvärdens juridiska ombud Johan Petri.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.