Annons

Byggebo lämnar ytterområdena

Oskarshamn Byggebo vill sälja 242 lägenheter i ytterområdena, så att bostadsbolaget bara kommer att finnas i centralorten. På måndag beslutar kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i frågan.

De fastigheter som nu är tänkta att säljas utgör en tiondel av hela bolagets bestånd. Alla de lägenheter som Byggebo vill sälja ligger utanför Oskarshamn, i Kristdala, Påskallavik och Saltsjöbad. Tidigare har bolaget också lämnat Fårbo och Figeholm. Planen är att koncentrera sig på Oskarshamn. I den bakgrund som Byggebo lämnat till kommunstyrelsen framgår att deras fastigheter i centralorten behöver underhåll, pengarna från försäljningen kommer därför väl till pass. Även bolagets ekonomi kommer att få sig en skjuts av affären. Som det är idag har bolaget mycket lån och är känsligt för ändringar i ränteläget. Stiger räntorna med en procent skulle det i så fall öka eller minska bolagets kostnader med 12 miljoner kronor. Därför kommer pengarna från försäljningen till stor del att gå till att betala av på lånen.

Ärendet går snabbt framåt eftersom både kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige tar beslut på måndag. Kommunstyrelsens sammanträde är extrainsatt för att skynda på det hela.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tilltänkta köpare är Kuststaden och Kristdalahem, det senare är ett bolag som ännu inte registrerats. Vilken köpesumman skulle vara är inte sagt, däremot ska den inte vara lägre än fastigheternas värde.

Annons
Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.