Annons

Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

Gävle Gavlegårdarna ville vräka paret för att de hade förvarat och sålt narkotika i lägenheten. Men det är inte tillräckliga skäl enligt hyresnämnden, som låter Gävleborna bo kvar.
Cannabisförsäljning i lägenheten och "haschlukt" var inte skäl nog att vräka Gävleparet. Fotot föreställer en orullad joint med marijuana och har inget med det aktuella fallet att göra.

Det var i vintras som grannar till paret uppmärksammade den kommunala hyresvärden på att det luktade hasch från lägenheten och var mycket spring i trappen. Några grannar gjorde också en polisanmälan mot dem. Den man i 30-årsåldern som är den som står på hyreskontraktet dömdes senare till fängelse i två år och sex månader för grovt narkotikabrott. Hans sambo, en kvinna i 25-årsåldern, dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Enligt Gavlegårdarna hade mannen åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i och med att grannar störts av haschlukt och spring i trapphuset. Dessutom hävdade hyresvärden att hyresrätten borde ses som förverkad i och med att paret hade förvarat narkotika i lägenheten och kvinnan även hade sålt cannabis där. Om det inte var skäl nog för vräkning ansåg Gavlegårdarna att mannen ändå inte hade användning av sin lägenhet under lång tid eftersom han skulle sitta i fängelse och att den därför borde gå till någon annan i bostadskön.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Mannen hävdade å sin sida att han och hans sambo hade slutat att använda och sälja narkotika och att båda ska genomgå behandling mot sitt missbruk. Han har kvar sitt jobb och kommer att fortsätta arbeta där när han blir villkorligt frigiven, berättade han för hyresnämnden. Han påpekade också att han hela tiden har skött lägenheten och alltid betalat hyra.

Annons

Enligt hyresnämnden är inget av Gavlegårdarnas argument skäl nog att vräka paret. Hyresrätten blir inte förverkad bara för att brott har begåtts i lägenheten. Det krävs i så fall att lägenheten har använts på ett systematiskt sätt för brottslig verksamhet och då räcker det inte med att kvinnan sålt cannabis vid några enstaka tillfällen, enligt hyresnämnden. Gavlegårdarna har inte heller några bevis för att grannar har störts eller att lägenheten har misskötts, enligt nämnden.

När det gäller hyresgästens behov av lägenheten påpekar hyresnämnden att han kommer att bli villkorligt frigiven nästa sommar och att sambon bor kvar i lägenheten. Dessutom behöver mannen lägenheten vid eventuella permissioner och utslussningsåtgärder. Hans behov av lägenheten väger därför tyngre än Gavlegårdarnas intresse att hyra ut lägenheten till någon annan, konstaterar hyresnämnden. Därför får paret bo kvar i lägenheten, med samma hyresvillkor som tidigare.

Annons
Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Gavlegårdarna har inte överklagat beslutet.

Läs också Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Gavlegårdarnas hyror klara efter medling "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.