HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

Gävle Gavlegårdarna ville vräka paret för att de hade förvarat och sålt narkotika i lägenheten. Men det är inte tillräckliga skäl enligt hyresnämnden, som låter Gävleborna bo kvar.
Cannabisförsäljning i lägenheten och "haschlukt" var inte skäl nog att vräka Gävleparet. Fotot föreställer en orullad joint med marijuana och har inget med det aktuella fallet att göra.

Det var i vintras som grannar till paret uppmärksammade den kommunala hyresvärden på att det luktade hasch från lägenheten och var mycket spring i trappen. Några grannar gjorde också en polisanmälan mot dem. Den man i 30-årsåldern som är den som står på hyreskontraktet dömdes senare till fängelse i två år och sex månader för grovt narkotikabrott. Hans sambo, en kvinna i 25-årsåldern, dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Enligt Gavlegårdarna hade mannen åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i och med att grannar störts av haschlukt och spring i trapphuset. Dessutom hävdade hyresvärden att hyresrätten borde ses som förverkad i och med att paret hade förvarat narkotika i lägenheten och kvinnan även hade sålt cannabis där. Om det inte var skäl nog för vräkning ansåg Gavlegårdarna att mannen ändå inte hade användning av sin lägenhet under lång tid eftersom han skulle sitta i fängelse och att den därför borde gå till någon annan i bostadskön.

Läs ocksåDuschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor

Mannen hävdade å sin sida att han och hans sambo hade slutat att använda och sälja narkotika och att båda ska genomgå behandling mot sitt missbruk. Han har kvar sitt jobb och kommer att fortsätta arbeta där när han blir villkorligt frigiven, berättade han för hyresnämnden. Han påpekade också att han hela tiden har skött lägenheten och alltid betalat hyra.

Enligt hyresnämnden är inget av Gavlegårdarnas argument skäl nog att vräka paret. Hyresrätten blir inte förverkad bara för att brott har begåtts i lägenheten. Det krävs i så fall att lägenheten har använts på ett systematiskt sätt för brottslig verksamhet och då räcker det inte med att kvinnan sålt cannabis vid några enstaka tillfällen, enligt hyresnämnden. Gavlegårdarna har inte heller några bevis för att grannar har störts eller att lägenheten har misskötts, enligt nämnden.

När det gäller hyresgästens behov av lägenheten påpekar hyresnämnden att han kommer att bli villkorligt frigiven nästa sommar och att sambon bor kvar i lägenheten. Dessutom behöver mannen lägenheten vid eventuella permissioner och utslussningsåtgärder. Hans behov av lägenheten väger därför tyngre än Gavlegårdarnas intresse att hyra ut lägenheten till någon annan, konstaterar hyresnämnden. Därför får paret bo kvar i lägenheten, med samma hyresvillkor som tidigare.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

Gavlegårdarna har inte överklagat beslutet.

Läs också Attackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larm För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder" Förvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.