HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De är med och bygger sitt eget hus

Göteborg Fem arbetslösa ungdomar i Gårdsten får chansen att utbilda sig som lärlingar i byggbranschen. Fullföljer de utbildningen väntar fast jobb och bostad i husen de varit med och byggt.
Foto: Gustaf Görfelt
Tillsammans med bostadsminister Mehmet Kaplan tog ungdomarna det första spadtaget till de nya husen.

Bakom det unika projektet ligger Robert Dicksons stiftelse (se faktaruta) tillsammans med Peab. Stiftelsen ska bygga tre nya punkthus i västra Gårdsten, och ville samtidigt göra något för att slå ett slag mot ungdomsarbetslöshet och bostadslöshet.

Efter samtal med Gårdstensbostäder kom man på idén att erbjuda arbetslösa ungdomar i Gårdsten chansen till lärlingsplats med fast jobb och bostad som slutresultat om man fullföljer. Peab nappade, och det är genom dem och deras underleverantörer som lärlingsplatserna och jobbchanserna ges.

Läs ocksåPolischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Efter en annons i Gårdstensbladet ansökte tio ungdomar om lärlingsplatserna och fem av dem valdes ut. Fyra var med och tog det första spadtaget tillsammans med bostadsminister Mehmet Kaplan på onsdagen.

– Det här känns jättebra. Från att knappt veta vad man ska göra imorgon så har man plötsligt en plan två år in i framtiden. Vi får tre i ett: utbildning, jobb och bostad. Det är ju helt otroligt, sade Amela Turulja.

Att arbeta inom byggbranschen var ingenting som varken hon eller de andra tänkt på innan. Därför är inte lärlingsplatserna omedelbart inriktade på en viss syssla, som till exempel snickare.

Läs ocksåDärför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänderFamilj som sitter i soffan.

– Vi ska få prova på allt. Och vi är också öppna för det mesta, säger Kenanu Ĉuk.

Amela Turulja kommer att få börja inom administrationen.

– De tyckte att jag hade social kompetens som de ville ta till vara. Därför lägger de inte min lärlingsplats ute på bygget till att börja med, säger hon.

Läs ocksåAnnelis hyra anses för dyr av kommunen – skulle ut direkt när dottern flyttathögsta godtagbara bostadskostnad

Salma Nazzal är projektledare från Gårdstensbostäders sida. Hon säger att även om husbygget på Kryddhyllan är speciellt, så är det helt i linje med Gårdstensbostäders vardagsarbete.

– Sociala frågor och  att skapa jobb åt hyresgästerna är en del av vår verksamhet. Det här är visserligen ett unikt och lyxigt projekt, men vi arbetar med sådant här hela tiden. Vi vill lyfta fram skötsamma personer till riktiga jobb. Då kan de bli förebilder och inspirera andra till att söka jobb och vara seriösa, säger Salma Nazzal.

I efterhand har många ungdomar hört av sig och frågat om det finns fler lärlingsplatser. De var för sent ute för det här projektet, men Salma Nazzal menar att det kan gå fler tåg.

– Peab storsatsar på ungdomar och de har fler projekt än detta. Det kan finnas andra möjligheter, säger hon.

Fakta: Robert Dicksons stiftelse

Privat bostadsstiftelse grundad i Göteborg år 1856 av Robert Dickson.

Syftet är att erbjuda goda bostäder till rimliga hyresnivåer. Från början var målgruppen arbetarfamiljer.

Styrelsen är politiskt tillsatt av kommunfullmäktige i Göteborg.

Fakta: Mycket på gång i Gårdsten

Bygget av de tre punkthusen med 126 lägenheter är bara en av flera satsningar i Gårdsten de närmaste åren.

Bland annat planerar Egnahemsbolaget ytterligare 70 villor i området Kryddhyllan.

Målet är att 1 000 nya bostäder ska byggas på Gårdstensberget fram till år 2025.

Dessutom pågår industribyggnation omedelbart söder om Gårdstenstunneln. Göteborgs Lastbilscentral ska flytta dit.  Byggherren Serneke planerar en företagspark med kontorshotell, restaurang och skola.

Läs också Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död Domen: Klart för chockhöjda hyror i hus för mindre bemedlade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.