HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De gör radio om sitt boende

Göteborg I Högsbo i Göteborg gör några aktiva eldsjälar Pennypodden, en podcast om bostadspolitik. Hem & Hyra tittade in under inspelningen av ett program.
Foto: Magnus Åsblad
Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors spelar in ett avsnitt av Pennypodden. Här tillsammans med stadsarkitekt Björn Siesjö (mitten).

Göteborgsvintern är blöt och blåsig utanför fönstret, men i Davy Larssons inspelningsstudio innanför köket i hans lägenhet i Högsbo är det desto varmare. Här spelas Pennypodden, ett egenproducerat radioprogram om bostadspolitik, in.

– Jag vet inte riktigt vem som kom på idén, men vi började i somras och sedan dess har det rullat på, berättar Daniel Carlenfors.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Tillsammans med Mattias Axelsson och Davy Larsson är han aktiv i nätverket Pennygångens Framtid. Nätverket bildades av boende på Pennygången i Högsbo i Göteborg, som ett svar på Stena Fastigheters planerade renoveringar. De motsätter sig de hyreshöjningar på runt 60 procent som det talats om, och driver kravet att alla hyresgäster ska kunna bo kvar.

Nätverket har alltså ett tydligt mål. Men inspelningen av podden handlar mer om att prata bostadspolitik med intressanta gäster och lära sig saker, säger Mattias Axelsson.

Annons

– Vi är inte journalister. Vi har inga krav på oss att alltid höra båda sidor, och har inte som ambition att ställa folk mot väggen. Vi bjuder helt enkelt in folk vi vill prata med, säger han.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Sedan starten i somras har bland annat stadsforskaren Håkan Thörn, Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck och representanter för nätverket Staden vi vill ha och Arkitekter utan gränser funnits med. Temat är bostadsfrågor, i bred bemärkelse.

När Hem & Hyra tittar in är Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö på besök. Han har cyklat upp till Högsbo från kontoret i centrum och är en smula sen.

– Ursäkta så mycket! Det är väl lika bra att köra igång, säger han glatt, slår sig ned på en av stolarna i det lilla rummet och inväntar Mattias Axelssons första fråga.

Annons
Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.

LÄS MER:

Alla hittills publicerade avsnitt av Pennypodden kan du lyssna på här.

Läs också ”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas” Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.