Annons

Den sista kollen inne i Bollen

Norrköping Efter 52 år ska hyreshuset Bollen lämna planen i Norrköping. Följ med på en sista rundtur innan rivningsfirman tar hand om det gamla studenthemmet.

Ett bastuaggregat och en låda med nycklar till de 149 bostäderna. Det är några av prylarna som hyresvärden Studentbo plockar med sig från Bollen på Ektorpsgatan i Norrköping. I januari påbörjas arbetet där sexvåningshuset ska tuggas ned till betongsmulor.

– Det känns lite sorgligt. Under årens lopp har det bott 5-6 000 studenter här. Så visst är det kulturhistoria som försvinner, men om det är värt att bevara det är en annan fråga, säger Lars Sandell, ansvarig på Studentbo, ett dotterbolag till kommunägda Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huset uppfördes i mitten av 1960-talet som hem för sjuksköterskeelver och när Studentbo bildades 1997 blev Bollen ett av deras första studentbostäder. Den lägre standarden med delad dusch och kök har inte uppskattats av alla.

– Man har kunnat bo billigt, men det är lite speciellt att bo i korridor. De som bott i rum har delat kök med 22 andra och det har inte passat alla, säger bovärden Fredrik Farholt, som jobbat i Bollen sedan 2004.

Annons

Minskad efterfrågan på korridorsrum och Bollens behov av upprustning avgjorde till sist husets öde. I maj 2015 flyttade de sista studenterna ut och fram till siste november 2017 hyrdes huset ut som asylboende.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Vi har undersökt möjligheterna att behålla Bollen, om det gick att skapa fler lägenheter av korridorsrummen. Men alla väggar i byggnaden är bärande och det skulle kosta för mycket, förklarar Lars Sandell.

Nu ska byggnaden rivas och ge plats åt nya bostadshus. I april ska Hyresbostäder påbörja bygget av 82 lägenheter på tomten.

Annons

– Jag tycker det känns skönt att det försvinner, för byggnaden är slut. Sedan finns det så klart många minnen. Det har bott studenter från hela världen här, så man har fått lite koll på olika kulturer genom åren, säger Fredrik Farholt.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.
Läs också Svårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran" Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.